Vad är BankID?

BankID är en digital form av legitimation som du använder för att identifiera dig och signera dokument på nätet. Du kan ha BankID i din mobil eller surfplatta, på din dator eller på ett kort med chip. Med BankID kan du till exempel logga in och skriva under avtal hos banker, långivare, myndigheter och företag.

Även när du ansöker om ett lån online så kommer du behöva identifiera dig med BankID. Dessutom är det den vanligaste e-legitimationen i Sverige och ges ut av 11 banker som de samarbetar med. År 2022 användes BankID 6,7 miljarder gånger för identifiering och underskrifter.

Vilka olika typer av BankID finns det?

Det finns tre olika slags BankID som du kan välja mellan:

Alla typer av BankID fungerar för att identifiera dig hos banker, myndigheter och företag. Ansöker du om lån med BankID online så är det däremot vanligast med Mobilt BankID eller BankID på fil i din dator.

Enkelt att beställa BankID

Du beställer BankID via din internetbank. Processen kan se lite olika ut från bank till bank men hör av dig till dem så hjälper de direkt. Tänk på att du behöver ha ett svenskt personnummer och vara folkbokförd i Sverige. Beroende på vilken bank du har kan du behöva besöka ett bankkontor och visa en godkänd svensk ID-handling, eller så kan du beställa BankID direkt på nätet.

Du behöver också installera BankID säkerhetsapp om du vill ha Mobilt BankID, eller BankID säkerhetsprogram om du vill ha BankID på fil. Om du vill ha BankID på kort får du ett kort med chip och en kortläsare från din bank.

Dessa banker ger ut BankID

Andra e-legitimationer i Sverige

Det finns flera olika e-legitimationer i Sverige förutom BankID. De tre etablerade e-legitimationer som du som privatperson kan skaffa:

Dessa e-legitimationer kan du använda för att legitimera dig på ett säkert sätt på till exempel en webbplats eller i en app. De är även godkända av Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) och kan användas i både privat och offentlig sektor i Sverige. Du kan också använda dem för att skicka in deklarationer, ansöka om vissa lån när du vill låna utan BankID, beställa mediciner och signera dokument online.