BankID - Hur det fungerar och var du skaffar ett Mobilt BankID

Vad är BankID?

BankID

BankID är en digital form av legitimation som du använder för att identifiera dig och signera dokument på nätet. Du kan ha BankID i din mobil eller surfplatta, på din dator eller på ett kort med chip. Med BankID kan du till exempel logga in och skriva under avtal hos banker, långivare, myndigheter och företag.

Även när du ansöker om ett lån online så kommer du behöva identifiera dig med BankID. Dessutom är det den vanligaste e-legitimationen i Sverige och ges ut av 11 banker som de samarbetar med. År 2022 användes BankID 6,7 miljarder gånger för identifiering och underskrifter.

Vilka olika typer av BankID finns det?

Det finns tre olika slags BankID som du kan välja mellan:

Alla typer av BankID fungerar för att identifiera dig hos banker, myndigheter och företag. Ansöker du om lån med BankID online så är det däremot vanligast med Mobilt BankID eller BankID på fil i din dator.

Skaffa BankID – Enkelt att beställa

Du beställer BankID via din internetbank. Processen kan se lite olika ut från bank till bank men hör av dig till dem så hjälper de direkt. Tänk på att du behöver ha ett svenskt personnummer och vara folkbokförd i Sverige. Beroende på vilken bank du har kan du behöva besöka ett bankkontor och visa en godkänd svensk ID-handling, eller så kan du beställa BankID direkt på nätet.

Du behöver också installera BankID säkerhetsapp om du vill ha Mobilt BankID, eller BankID säkerhetsprogram om du vill ha BankID på fil. Om du vill ha BankID på kort får du ett kort med chip och en kortläsare från din bank.

Förnya Mobilt BankID till ny telefon

För att förnya måste du först ladda ner apparna för Mobilt BankID och din bank på din nya telefon. Sedan måste du beställa nytt från din bank och aktivera det. Det finns två olika sätt att göra det, beroende på om du har kvar ditt gamla Mobilt BankID eller inte.

Om du har kvar ditt gamla Mobilt BankID

Du kan beställa ett nytt med hjälp av ditt gamla Mobilt BankID. Du behöver bara scanna en QR-kod som visas på din datorskärm eller i din bankapp.

Om du inte har kvar ditt gamla Mobilt BankID

Beställ ett nytt med hjälp av en säkerhetsdosa och en nationell ID-handling (pass eller ID-kort, ej körkort). Du behöver logga in på internetbanken med din säkerhetsdosa och följa instruktionerna. När du har beställt ett nytt Mobilt BankID, måste du aktivera det genom att ange en personlig kod som du väljer själv.

Dessa banker ger ut BankID

Andra e-legitimationer i Sverige

Det finns flera olika e-legitimationer i Sverige förutom BankID. De tre etablerade e-legitimationer som du som privatperson kan skaffa:

Dessa e-legitimationer kan du använda för att legitimera dig på ett säkert sätt på till exempel en webbplats eller i en app. De är även godkända av Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) och kan användas i både privat och offentlig sektor i Sverige. Du kan också använda dem för att skicka in deklarationer, ansöka om vissa lån när du vill låna utan BankID, beställa mediciner och signera dokument online.

Uppdaterad: 27 november 2023