Omstartslån och skuldfinansiering

Om du har flera mindre lån och skulder kan det vara smart att ta ett omstartslån. Genom att jämföra och ta ett nystartslån har du möjligheten att sänka dina kostnader varje månad. Även personer med betalningsanmärkningar kan ansöka om skuldfinansiering. Det här är alltså lånet för dig som har en trasslig ekonomi och vill börja om. Här kan du läsa mer om omstartslån och vilka fördelar, risker och nackdelar som medföljer med lånetypen.

Jämför 11 st. omstartslån och nystartslån

Populärt val
NYHET!
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 20 år
Ränta 5,2 - 33,99%
Uppläggningsavgift 0 kr
 • 40 st långivare & banker
 • Samla lån / Privatlån
 • Betalningsanm. OK
 • Godtar medsökande
Lånebelopp 10 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Ränta 4,7 - 33,75%
Uppläggningsavgift 0 kr
 • 41 st långivare
 • Betalningsanm. OK
 • Öppet 7 dagar i veckan
 • Svar inom några minuter
Svar direkt!
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 20 år
Ränta 5,2 - 33,99%
Uppläggningsavgift 0 kr
 • 40 st långivare
 • Privatlån & Samlingslån
 • Lån med medsökande
Lånebelopp 15 000 - 600 000 kr
Löptid 2 år - 15 år
Ränta 5,20 - 25,46%
Uppläggningsavgift 0 kr
 • 1 % lägre ränta för medlemmar
 • Låneskydd
 • Amorteringsfria månader
 • Godtar medlåntagare
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 20 år
Ränta 5,2 - 33,99%
Uppläggningsavgift 0 kr
 • 40 st långivare
 • Betalningsanm. OK
 • Samlingslån
 • Låga krav
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 20 år
Ränta 5,2 - 33,99%
Uppläggningsavgift 0 kr
 • 40 st långivare
 • Betalningsanm. OK (10 st)
 • Lån med medsökande
 • Hög beviljandegrad
Lånebelopp 30 000 - 500 000 kr
Löptid 2 år - 15 år
Ränta 17,80 - 33,45%
Uppläggningsavgift 995 kr
 • Betalningsanm. OK
 • Skuld hos Kronofogden är OK
 • Lån med medsökande
 • Låneskydd

Topplista – Omstartslån 2024

 1. Samly: Omstartslån tillsammans med medlåntagare.
 2. Nstart: Nystartslån trots låg inkomst och skulder hos Kronofogden.
 3. Lendo: Omstartslån trots betalningsanmärkning med låg ränta.
 4. Advisa: Jämför och samla lån trots betalningsanmärkning.
 5. Coop Medmera Bank: Hitta ett större lån med låneskydd.
 6. Lendella: Hjälper dig med nystartslån för att samla dyra smålån.
 7. Sambla: Bästa låneförmedling av omstartslån och skuldfinansiering.
 8. Ferratum: Lån utan UC trots betalningsanmärkning dygnet runt.
 9. Freedom Finance: Skuldfinansiering utan fast anställning.
 10. Likvidum: Hjälper dig till bästa låga ränta med medsökande.

Statistik

Lägsta lånebelopp 5 000 kr
Högsta lånebelopp 600 000 kr
Räntespann 4,7 - 33,99%
Uppläggningskostnad 0 - 995 kr
Löptid 1 – 20 år
Utan UC 0 st
Direktutbetalning 0 st
Direktutbetalning 24/7 0 st
Betalningsanmärkning 9 st

Vad är ett omstartslån och nystartslån?

Omstartslån och saneringslån

Omstartslån kallas även för nystartslån eller skuldfinansiering och det är ett lån antingen med eller utan säkerhet. Det är även många långivare som kallar lånet för ett samlingslån. Jämfört med andra lån vänder sig det ett nystartslån främst till personer som redan har ekonomiska problem. Det vill säga tagit andra mindre lån och krediter, har skulder hos Kronofogden eller sitter med betalningsanmärkningar. Eftersom mindre lån, som exempelvis smslån, ofta har en hög ränta, så kan man med ett omstartslån samla smålånen och sänka sin räntekostnad.

Snabbfakta för omstartslån

 • Lånet är avsedd för personer som har många skulder av olika slag, även om de har fått betalningsanmärkningar hos Kronofogden.
 • Omstartslånet betalar av alla befintliga skulder och ger ett nytt lån med bättre villkor.
 • Ett nystartslån kan vara med säkerhet eller utan säkerhet.
 • Du kan inte ansöka med pågående skuldsaldo.

Är skuldfinansiering samma sak som skuldsanering?

Nej, skuldfinansiering är inte samma sak som skuldsanering. Skuldfinansiering innebär att du tar ett nytt lån för att betala av dina gamla skulder, medan skuldsanering innebär att du får en del av dina skulder avskrivna efter fem år.

Skillnaden mellan omstartslån med och utan säkerhet

Det går att välja två olika typer av nystartslån och omstartslån, beroende på om man har någon form av säkerhet eller inte. Ett lån med säkerhet är ett nystartslån som ger lägst ränta och som man bör välja om man kan. Då betalar man mindre varje månad. Man måste oftast ha en bostad eller medsökande som säkerhet för lånet.

Ett lån utan säkerhet är ett omstartslån som inte behöver någon garanti, men som brukar ha högre ränta än ett lån med säkerhet. Det kan passa den som inte har någon bostad eller annat somdu behöver lämna in som pant.

Hur mycket kan man låna med ett nystartslån?

Hur mycket du kan låna med ett nystartslån beror på vilken långivare du väljer och vilken typ av lån du kan ta (med eller utan säkerhet).

Varje långivare sätter sina egna villkor för hur mycket du kan låna och hur de bedömer din betalningsförmåga. Det kan också variera beroende på om du har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Generellt sett ligger beloppen för omstartslån mellan 5 000 kronor och upp till 500 000 kronor.

Omstartslån med låg eller dålig kreditvärdighet

Ett omstartslån tar man oftast när man redan har en dålig kreditvärdighet. Man tar lånet för att lösa sina skulder och få en ekonomisk nystart, även om man har betalningsanmärkningar eller en låg kreditvärdighet.

För att få ett nystartslån med dålig kreditvärdighet behöver du oftast ha någon form av säkerhet för lånet, till exempel en bostad eller en medsökande. Det innebär att du riskerar att förlora din säkerhet om du inte kan betala tillbaka lånet, eller att din medsökande blir ansvarig för lånet om du inte kan betala.

Du kan dessutom inte få ett skuldfinansiering med dålig kreditvärdighet om du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Med andra ord kan du behöva ha en inkomst på minst 200 000 kronor per år för att lösa alla dina skulder hos inkasso och Kronofogden. Det behöver du göra innan du kan använda lånet till andra saker.

Grundkrav för ett nystartslån

Innan du ska ansöka om ett omstartslån behöver du uppfylla några krav hos långivarna. Vilka krav som gäller för skuldfinansiering varierar beroende på vilken aktör du väljer, men grundkraven är generellt samma. Tänk på att du har större chans att få ditt lån beviljat om du uppfyller samtliga krav.

 • Minst 18 år gammal
 • Folkbokförd i Sverige
 • Deklarerad inkomst (ej krav på fast jobb)
 • En medsökande (rekommenderas)
 • Att du löser inkasso- och Kronofogden-skulder med lånet

Olika typer av omstartslån

Din ekonomiska situation har en väldigt stor betydelse kring om du får din låneansökan beviljad eller ej. Vi dyker därför ner i de olika lånetyper kopplade till omstartslån. Här kan du fördjupa dig i de olika kategorierna och vad de innebär.

Omstartslån via en låneförmedlare

Vi föreslår att till en början du använder dig av en låneförmedlare för att jämföra olika omstartslån. Du låter du låneförmedlaren ta en kreditupplysning på dig hos UC AB och den delar de i sin tur med sina samarbetspartners. Du får flera lån att välja mellan och väljer då ut den som passar dig bäst.

Om det visar sig att lånet du väljer blir billigare, så tar du den genom att signera med BankID. Pengarna från lånet använder du sedan för att betala av alla dina mindre lån.

Kan jag ta ett nystartslån med skuldsaldo hos Kronofogden?

Nej, du som har skuldsaldo hos Kronofogden kan inte ansöka om ett omstartslån på egen hand. Du behöver ta lånet tillsammans med en medsökande. Om ditt lån blir beviljat så kommer långivaren att betala av alla andra skulder som du har. Kvar har du då endast ditt nya, billigare, nystartslån. På samma sätt kan långivaren givetvis även betala andra lån och skulder som du har.

Därmed ger en skuldfinansiering dig möjligheten att börja om och få en bättre översikt över din ekonomi. Med ett samlat lån ser du enkelt vad din månadskostnad för lånet blir. Dessutom minskar risken för att du ska missa att betala tillbaka på ditt lån eller dra på dig onödiga avgifter.

Omstartslån utan medsökande

Ett omstartslån utan medsökande är ett lån som du ansöker om själv, utan att ha någon annan person som delar ansvaret för lånet. Det kan vara ett alternativ för dig som inte har någon som kan eller vill ställa upp som borgensman eller medlåntagare. Huruvida lånet kommer beviljas beror främst på hur din ekonomi ser ut. Även om det går att ta ett lån utan säkerhet är det emellertid inte alltid det är det bästa alternativet.

För att få ett nystartslån utan medsökande behöver du oftast ha någon form av säkerhet för lånet, till exempel en bostad eller ett värdefullt föremål. Det innebär däremot att du riskerar att förlora din säkerhet om du inte kan betala tillbaka lånet. Ett lån med säkerhet ger dock ofta en lägre ränta än ett lån utan säkerhet.

Om du inte har någon säkerhet kan det vara svårt att få ett omstartslån utan medsökande, särskilt om du har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Skuldfinansiering trots betalningsanmärkningar och många förfrågningar

Du kan ta ett omstartslån med betalningsanmärkningar och många förfrågningar. Det är delvis i just det syftet som skuldfinansiering finns. Den stora skillnaden är dock om dina betalningsanmärkningar också innefattar skulder hos Kronofogden. I sådana fall får du ett begränsat antal lån att välja bland.

Om det däremot handlar om ett lån på grund av tidigare förfrågningar så har du fler alternativ. Ännu bättre blir förutsättningarna om dina betalningsanmärkningar i sin tur är äldre än 6 månader. Detta då en större del långivare satt en intern gräns på just ett halvår för beviljande av lån.

Vad är ett omstartslån utan UC och finns det?

Ett omstartslån utan UC är ett lån som inte använder sig av kreditupplysningsföretaget UC, utan av andra aktörer som exempelvis Bisnode eller Creditsafe. Det kan vara fördelaktigt för den som vill undvika att få fler förfrågningar hos UC, vilket kan sänka ens kreditvärdighet.

Lån utan UC för en omstart eller nystart finns inte. Det finns långivare som till exempel Lumify och Credifi som erbjuder dig att låna 50 000 kr utan UC. Däremot så är det inte ett nystartslån, utan ett vanligt snabblån med en högre ränta.

Fördelar

 • Betala mindre i ränta och kostnader i jämförelse med tidigare mindre lån.
 • Bättre koll över dina skulder och din privatekonomi.
 • Förbättra din kreditvärdighet över tid.
 • Dessutom behöver du inte låna av familj eller vänner.
 • En chans att börja om på nytt.

Nackdelar

 • I många fall kräver banken en säkerhet (bostad eller medsökande)
 • Du kan behöva lösa dina skulder hos Kronofogden innan du kan söka.
 • Att skuldfinansieringen har en högre ränta än du räknat med.
 • Oförväntade avgifter kan tillkomma (start-, avi- och dröjsmålsavgift)
 • Om du inte kan återbetala, så kan du mista din garanti eller få en betalningsanmärkning.

Risker med att inte återbetala ditt omstartslån

Om du inte kan betala tillbaka ditt omstartslån kan det få olika konsekvenser beroende på om du har ett lån med eller utan säkerhet.

Har du ett lån med säkerhet, där du till exempel lämnat en bostad eller en bil i pant, kan långivaren kräva att du säljer din säkerhet för att betala av lånet. Du riskerar då att förlora din egendom och eventuellt stå kvar med en restskuld om försäljningen inte täcker hela lånebeloppet.

Är det istället ett nystartslån utan säkerhet kan långivaren skicka ditt ärende till inkasso och Kronofogden om du inte betalar i tid. Det kan leda till att du får betalningsanmärkningar, högre räntor och avgifter samt utmätning av din lön och andra tillgångar. Dessutom kan du få svårigheter att få nya lån och krediter i framtiden.

Det är därför viktigt att du kontaktar din långivare så snart som möjligt om du har problem med att betala tillbaka ditt omstartslån. Du kan försöka förhandla om en lägre månadskostnad, en längre återbetalningstid eller en uppskov med betalningen. Det är bättre att förebygga än att åtgärda när det gäller skulder.

Räkneexempel

Lånebelopp300 000 kr
Återbetalningstid15 år
Uppläggningsavgift0 kr
Aviavgifter0 kr
Uttagsavgift0 kr
Nominell ränta5,42 %
Effektiv årsränta5,56 %
Månadskostnad2 439 kr
Avbetalningar180 st
Totalt att betala438 891 kr

Guide: Hur du ansöker om ett omstartslån steg-för-steg

Tid som behövs: 5 minuter

Uppfyller du alla grundkrav för ett omstartslån utan säkerhet, så kommer även din låneansökan och kreditprövning att gå smidigt. Här har du en steg-för-steg guide för dig som letar efter nystartslån och skuldfinansiering:

 1. Jämför långivare

  Jämför lån med KredityFörst jämför du de olika långivarna och förmedlarna här på Kredity.

 2. Gör ditt val

  Gör ditt valDärefter klickar du på ”Ansök nu” för att ta dig vidare till långivarens webbplats.

 3. Fyll i din ansökan

  Fyll i ansökanFyll i sin tur i lånesumma, löptid och verifiera med BankID. Om ni är två stycken som ska signera lånet, se till att båda signerar med sin e-legitimation.

 4. Kreditupplysning

  Kreditupplysning sker hos långivareDärpå sker det en kreditupplysning på dig och din eventuella medsökande hos kreditupplysningsföretaget UC AB.

 5. Klart!

  Utbetalning av lånVid beviljat saneringslån har du slutligen pengarna på ditt bankkonto inom 5 dagar.

Vanliga frågor

» Är omstartslån och nystartslån samma sak?

Ja, det betyder exakt samma sak.

» Kan jag ansöka om skuldfinansiering och få ett omstartslån utan UC?

Nej, det finns inga omstartslån utan UC. Däremot kan du ta ett lån upp till 70 000 kr utan kreditupplysning hos UC AB och det kan du göra hos Lumify.

» Går det att bli beviljad ett omstartslån trots tidigare betalningsanmärkningar?

Ja, det är också delvis det den här typen av lån är till för. Ännu mer har du att välja bland om du inte har en skuld hos Kronofogden.

» Finns det skuldsaneringslån trots skuld hos Kronofogden?

Ja, även om urvalet är ytterst begränsat. Det görs en individuell prövning. Ifall du blir beviljad lånet betalar långivaren av skulderna och så får du ett nytt lån via dem istället.

Uppdaterad: 15 april 2024