Studerar du ekonomi, statsvetenskap, juridik eller internationella relationer och ska skriva en uppsats under vårterminen? I sådana fall kan du ansöka om Kredity Stipendium på 5000 kr.
Kreditys uppsatsstipendium är till för att ekonomiskt underlätta för dig som student under en intensiv period av uppsatsskrivande. Vi vet att denna period är studieintensiv och för bästa resultat så behöver man som student kunna avsätta tid. Vinnaren bestämmer därför själv hur stipendiet används för att uppnå de bästa förutsättningarna inför skrivandet.
Stipendiet delas ut till den eller de studenter med bäst uppsatsidé. Vi ser gärna att uppsatsen behandlar ekonomi, det föreligger dock inget krav om att uppsatsen behandlar privatekonomi. Du kan även använda dig av bredare frågeställningar. Till exempel policy, handel, finansiering eller förändring som huvudsakligt fokus.
Ansökningsperioden pågår till och med 31 mars 2026, och innefattar därmed HT25/VT26. Presentation av vinnande bidrag sker som senast 20 april 2026.
Här presenteras tidigare vinnare och stipendiater av Kredity Stipendium.
Nils Britton och Åke Lindblom vann Kredity Stipendium HT24/VT25, därmed är det andra gången som det vinnande bidraget kom från Handelshögskolan i Stockholm. Nämnas bör även att årets vinnare hedrades intern på Handelshögskolan med utmärkelsen Course Director´s Award for Outstanding Performance.
I ett minst sagt volatilt omvärldsläge är det ingen som är opåverkad, varken som individ eller företag. Nyheterna avlöser varandra om hur antalet konkurser stiger och än fler företag får dra ner ridån för varje dag som går. För att bringa både klarhet och nya insikter till situationen valde Nils och Åke att undersöka hur man optimerar maskininlärningsmodeller för konkursprediktion. Deras resultat visade att en bredare modell var mätbart bättre än en smal, något som tydligt utmanar tidigare forskning på ämnet, och en insikt som är direkt tillämpbar för banker när de ska utveckla sina konkursprediktionsmodeller som används för att bedöma kreditvärdighet vid företagslån.
”Stort tack till Kredity och till juryn för att de valt oss till stipendiater! Vi går båda sista året på Handelshögskolan i Stockholm, och har nyligen slutfört vårt kandidatexamensarbete om hur man optimerar maskininlärning för konkursprediktion.
Att kunna förutsäga konkurser är avgörande då en konkurs innebär negativa konsekvenser för alla intressenter. Vi menar att det är viktigt att både bemästra och tolka teknologin för att underlätta bättre beslut, något den rådande konkursvågen understryker. Vi hoppas att vårt arbete kan bli ett litet steg mot en mer precisa och generaliserbara prognoser.” – Nils Britton och Åke Lindblom
”Tidigare forskning som undersöker konkursprediktion med hjälp av maskininlärning är väldigt begränsat, utan man har snarare i regel använt regressionsmodeller. Mer specifikt undersökte vi vilken träningsdata som leder till bäst träffsäkerhet i modellens prediktion, där vi jämförde en modell som tränats på så mycket data som möjligt med en som tränades på mer begränsad men mer specifik data utifrån bolagets industri eller storlek.”
”Om bankerna kan göra bättre bedömningen av företags kreditvärdighet så kommer kreditförlusten minska vilket på sikt kommer driva ned räntan på företagslån.”
Kredity Stipendium HT23/VT24 vanns av Emelie Wahlgren och David Nilsson från mäklarekonomprogrammet på Högskolan Väst. Efter en turbulent ekonomiska tid för många i Sverige med avsvalande marknader finns det en förhoppning om att saker och ting åter normaliseras, inte minst på bostadsmarknaden. Men vilka faktorer är det som styr? Emelie och David har i sin kandidatuppsats tagit sig an uppgiften att undersöka en faktor som går många förbi, om inte helt så i alla fall delvis. Nämligen hur skuldsättningen av en bostadsrättsförening påverkar slutpriset.
”Vi känner oss tacksamma och hedrade över att få detta Stipendium från Kredity för bästa uppsatsidé VT2024. Vi är övertygade om att vårt ämne är av avgörande betydelse, särskilt med tanke på dagens dynamiska bostadsmarknad.
I en tid där bostadsrättsföreningars ekonomi spelar en central roll för både köpare och säljare. Tack vare detta stipendium är vi ännu mer inspirerade att fortsätta vårt arbete med att bidra till en djupare förståelse för dynamiken på bostadsmarknaden. ” – Emelie Wahlgren och David Nilsson
”Syftet med denna uppsats är att belysa hur skuldsättningen av en bostadsrättsförening påverkar slutpriset på bostadsrätter i Göteborg. […] Detta kan bero på att potentiella köpare sällan går igenom föreningens ekonomi och årsredovisning innan ett köp och att köparna inte agerar rationellt.”
”Vi tror även att våra resultat kan vara av intresse för beslutsfattare inom fastighetsbranschen och för potentiella bostadsköpare.”
Det vinnande bidraget för Kredity Stipendium HT22/VT23 skickades in av Andreas Blidberg och Ludwig Skans som skriver sin D-uppsats för examen i både Master i nationalekonomi och finans på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Med många blickar fästa på framtida teknik såsom AI och kvant-datorer valde Andreas och Ludwig att utforska något mer fundamentalt, direkt gripbart och med enorm påverkan på alla människor på jorden här och nu. Nämligen vad som driver priserna på jordbruksråvaror och det fenomen som kallas för finansialisering av råvarumarknaderna. Vilket i korthet innebär att priserna på råvaror blir mer sammankopplade med aktiemarknaden då finansiella spekulanter börjat handla i råvaror istället för bara producenter som faktiskt behöver råvarorna i sin tillverkning.
”Vi vill uttrycka vår tacksamhet för att ha tilldelats Kreditys stipendie för bästa uppsatsidé HT2022/VT2023. I dagsläget läser vi masterprogrammen inom nationalekonomi och finans på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet. Som avslutande moment för våra studier skriver vi nu en masteruppsats om vad som driver prisförändringar i agrikulturella råvaror.
Vi tror att detta ämne är av stor betydelse, särskilt i dagens ekonomiska klimat, där agrikulturella råvaror spelar en avgörande roll i den globala livsmedelskedjan. Vi är tacksamma för den uppmärksamhet som Kredity har gett våran studie och för det ekonomiska stöd som detta stipendium ger.”- Andreas Blidberg och Ludwig Skans
”Råvaruinvesteringar har visat sig vara ett attraktivt komplement till traditionella aktieportföljer. Mellan 1959 och 2004 har man kunnat sänka sin risk och fortfarande få samma avkastning genom att inkludera råvaror i sin aktieportfölj (Gorton och Rouwenhorst, 2006). Med forskning som denna upplevde råvaror kapitalinflöden som aldrig förr. Mellan 2003 och 2008 har kapitalet i råvaruterminer ökat från $15 miljarder till $200 miljarder (Tang och Xiong, 2012).”
”Eftersom värdepapper som erbjuder bred råvaruexponering även innehåller jordbruksråvaror såsom vete, majs och sojabönor så blir även priset på dessa påverkade av finansiell spekulation. Eftersom dessa utgör fundamentet för matpriser i samhället har matpriser blivit mer sammankopplade med aktiemarknadens svängningar, en utveckling som bekymrat många beslutsfattare och investerare med ett ESG-perspektiv.”
Vinnarna av Kredity Stipendium HT21/VT22 är Vendela Angerlöv och Andrea Jernberg från Handelshögskolan i Stockholm. I en tid där subjektiva sanningar, ställningstaganden och värdesignalering tar allt mer plats i det offentliga rummet ställer sig Vendelas och Andreas uppsats frågande till vilka positiva och negativa effekter det för med sig när ett företag bestämt sig för att markera sin ståndpunkt med s.k. ”corporate activism”. Uppsatsidén bäddar både för resultat som flertalet företag kan behöva ta i beaktande, samt spännande läsning även för den som i övrigt inte föredrar lektyr med ekonomi som tema.
”Vi är två studenter från Retail Management-programmet på Handelshögskolan i Stockholm. Vi är så hedrade och tacksamma över att få Stipendium från Kredity, och det har bidragit till att finansiera värdefull datainsamling för vår kandidatuppsats om företagsaktivism!
Detta område är inte tidigare forskat på och vi hoppas att vår studie kommer att visa sig vara värdefull för varumärken och företag. Utan detta stipendium skulle vi inte kunnat uppnå lika hög kvalitet på datan, så vi är evigt tacksamma!” – Vendela Angerlöv och Andrea Jernberg
”The research into this area is rather limited, however, available research suggests that when companies engage in corporate activism, there are no significant consequences in terms of stock evaluations and return on investment. Since there is a lack of financial effects, we are attempting to discover why exactly companies engage in these actions and what other positive and negative effects might occur.”
”Most companies today are expected to engage in corporate social responsibility to some extent. However, it remains to be seen if corporate activism will be needed in their external communications to the same extent. We hope our thesis will contribute to this novel and highly relevant research area by providing executives a thorough understanding of topics that should be avoided, and those that could be engaged in to obtain positive economic effects and less tangible effects such as brand equity.”
Vinnarna av Kredity Stipendium HT20/VT21 är Ellinor Vikstrand och Lovisa Fernström från civilekonomprogrammet på Linköpings universitet. Uppsatsidén avser en magisteruppsats inom företagsekonomi. Med en uppsatsidé som berör börspsykologiska faktorers inverkan på icke-professionella investerare under pandemin samt faktorer som orsakar irrationella beslut kombinerar de det högaktuella med mångfacetterad relevans för småsparare under kommande år. Därtill presenterar de en välformulerad problembeskrivning och väl avvägd metod. Vilket ser ut att bli en lovande uppsats och vi önskar dem all lycka till.
”Vi studerar vårt sista år på civilekonomprogrammet vid Linköpings universitet.
Vi skriver nu vår magisteruppsats om börspsykologi kopplat till investerares beslutsfattande under pandemin och hoppas kunna bidra till forskningen inom detta intressanta område.
Vi vill rikta ett stort tack till Kredity som har valt oss som stipendiater!” – Ellinor Vikstrand och Lovisa Fernström
”Syftet med denna uppsats är att belysa i hur stor utsträckning börspsykologiska faktorer har haft en inverkan på icke-professionella investerare under pandemin orsakad av covid-19, samt kartlägga vilka faktorer som orsakat irrationella beslut. Intentionen är att undersöka huruvida det föreligger ett samband mellan investerares beslutsfattande och börspsykologiska faktorer, och således öka medvetenheten hos investerare för att förebygga förekomsten av irrationellt agerande.”
”På grund utav den kraftiga volatiliteten har konsekvenserna för många investerare vid agerande på kort sikt aldrig varit så stora, och därmed har detta börsår givit nytt ljus kring hur viktiga enskilda beslut kan vara för investeraren.”
Skicka in din ansökan till kontakt@kredity.se , märk ämnesraden med Stipendium. Ansökningen måste vara oss tillhanda senast 31 mars 2026. Sena ansökningar behandlas ej.
En komplett ansökan skall innehålla följande:
Vinnaren utses av en panel som väljs ut av Kredity och bidraget presenteras på hemsidan senast 20 april 2026. Beslutet kan ej överklagas. För utbetalning av stipendiet måste vinnande bidrag kunna styrka registrering vid nämnt lärosäte.
Kredity awards a scholarship of SEK 5000 to the best idea for a thesis (bachelor or masters) on economics. Note that a broader term is applied regarding economics for our scholarship. Meaning that we also welcome applications regarding trade, finance, change in economic policies etc.
Send your application to kontakt@kredity.se, write Stipendium as the subject. The application process closes on March 31 2026, late applications are not accepted.
A complete application includes the following.
The winning application will be chosen by a jury and presented on the homepage not later than April 20 2026. For the scholarship to be paid out the winner must provide proof of enrollment at said university/college.