Factoring

Factoring är något som blivit allt mer populärt senaste åren. Med factoring menas att företag säljer eller belånar sin fakturor för att få ut pengar snabbare. Eftersom många fakturor numera har en betalningstid på upp emot 90 dagar kan det skapa likviditetsbrist hos vissa företag. Då passa factoring perfekt. Kort och gott ett smidigt och enkelt sätt att snabbt få in pengar till företaget. Det passar alla företag, stora som små och är ett bra alternativ till en klassiskt företagslån.

Belopp 25 000 kr - 60 000 000 kr
Löptid 1 mån - 5 år
Ränta Beror på bank
Åldersgräns 18 år
 • 30 st företagslån
 • Endast 1 UC
 • Svar inom 24h
 • Factroing
Belopp 10 000 kr - 2 000 000 kr
Löptid 1 mån - 36 mån
Ränta 1% - 3%
Åldersgräns 18 år
 • Utan UC
 • Betalningsanm. OK
 • Factoring och fakturaköp
 • Utb. inom 24h
Belopp 100 000 kr - 10 000 000 kr
Löptid 30 dagar - 5 år
Ränta Individuellt
Åldersgräns 20 år
 • Snabba utbetalningar
 • Factoring
 • Samla lån
 • Fakturaköp
Högkostnadskredit om effektiv ränta är över 29.5%
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Vad är factoring?

Många undrar vad factoring är. Det helt är egentligen väldigt enkelt. Factoring är ett sätt för företag att snabbt få tillgång till likvida medel. Det gör du genom att låna pengar med betalda fakturor som säkerhet för lånet. Du kan även sälja dina fakturorna mot en mindre summa pengar. Oavsett vilket alternativ du väljer kommer långivaren eller faktura-köparen givetvis att avgift för detta. Med det är ändå ett smidigt sätt att få tillgång till pengar direkt om du är i akut behov. Även om factoring har blivit vanligare på senare år är det inte något nytt fenomen. Det börjar i England och kom i användning då främst av stora företag och för större summor pengar. Numera används det av såväl stora som små företag. Det är inte heller ett krav på tid sen startad verksamhet. Därför passar det även bra för nystartade företag som vill öka sin likviditet.

Fakturaköp utan kreditupplysning hos UC

FactoringDet finns långivare som erbjuder fakturaköp utan kreditupplysning hos UC. Istället för UC använder sig då företaget av ett annat kreditupplysningsföretag. Det kan vara exempelvis Bisnode eller Creditsafe. I övrigt fungerar de här fakturaköpen på samma sätt som andra lån. Du lånar pengar med obetalda fakturor som säkerhet för lånet. Långivaren gör en kreditupplysning hos Bisnode eller Creditsafe och betalar sedan ut pengarna. I vissa fall kan du dessutom få låna 100% av fakturabeloppet. Vidare behöver du inte sälja alla dina fakturor. Du väljer själv vilka fakturor som du vill sälja eller belåna. Oavsett om det handlar om fakturaköp utan UC eller med.

Belåna fakturor med fakturabelåning

Om du väljer att belåna fakturor med fakturabelåning är det du som tar risken. Det innebär att du får låna pengar med fakturan som säkerhet för lånet. Men det är fortfarande ditt företag som ska se till att fakturan i slutänden blir betald. Det är även ditt ansvar att pengarna betalas tillbaka till långivaren. Den här formen av factoring liknar med andra ord ett mer klassiskt lån med säkerhet. Har du en trygghet i dina kunder och deras betalningsförmåga finns dock inget som stoppar dig från att göra fakturabelåning.

Factoring för både aktiebolag och enskild firma

Oavsett om du driver ett aktiebolag eller har en enskild firma så kan du ta del av factoring. Idag har vi ett utbud av långivare som som passar alla företag. En tips är att ta din factoring hos samma långivare som ger dig ett företagslån. Oavsett om du är ett aktiebolag eller enskild firma så kan du se fram emot en del fördelar.

 • Fördel i förhandlingar – Tar du factoring och lån via samma företag kan du även använda det i förhandlingarna. Till exempel för att få sånkt ränta.
 • Mindre administration – Du själv slipper också mindre administration från flera håll. Du kan även fråga efter samlade fakturor.
 • En kontaktperson – Istället för flera. Sköt alla företagets ärenden via en person som också bättre förstår helhetsbilden.

Vanliga frågor

» Går det att genomföra fakturaköp utan UC?
Ja, företagen använder sig då istället av Bisnode eller Creditsafe.
» Vad är huvudsyftet med factoring?
Att snabbt kunna få tillgång till likvida medel för företaget.
» Är factoring samma som att sälja dina fakturor?
Begreppet innefattar både säljande och belånande av fakturor.
» Behöver man uppge säkerhet för fakturabelåning?
Fakturan är i det fallet redan säkerheten för lånet. Därför behöver du ingen mer säkerhet utöver det.