Banklån

Här har vi listat olika typer av banklån för dig som vill låna pengar utan säkerhet. Jämför lån hos banker både med och utan UC. Du kan välja mellan privatlån, kontokrediter eller snabblån. Läs mer om fördelar, risker och nackdelar med att ta ett lån innan du skickar in din låneansökan.

Jämför 18 st. banklån med Kredity

Populärt val
Låga krav
Lånebelopp 1 000 - 40 000 kr
Löptid 4 mån - 4 år
Ränta 43,99 - 54,05%
Uppläggningsavgift 0 kr
 • Utan UC (Creditsafe)
 • Betalningsanm. OK (6 st)
 • Utb. direkt 24/7 (10 min)
 • Hög beviljandegrad
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
NYHET!
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 20 år
Ränta 5,2 - 33,99%
Uppläggningsavgift 0 kr
 • 40 st långivare & banker
 • Samla lån / Privatlån
 • Betalningsanm. OK
 • Godtar medsökande
Lånebelopp 15 000 - 600 000 kr
Löptid 2 år - 15 år
Ränta 5,20 - 25,46%
Uppläggningsavgift 0 kr
 • 1 % lägre ränta för medlemmar
 • Låneskydd
 • Amorteringsfria månader
 • Godtar medlåntagare
Lånebelopp 1 000 - 50 000 kr
Löptid 5 mån - 6 år
Ränta 7,9 - 32,47%
Uppläggningsavgift 0 kr
 • Kontokredit
 • Betalningsanm. OK
 • Utb. direkt (även helg)
 • Inga avgifter
Lånebelopp 10 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Ränta 4,7 - 33,75%
Uppläggningsavgift 0 kr
 • 41 st långivare
 • Betalningsanm. OK
 • Öppet 7 dagar i veckan
 • Svar inom några minuter
Lånebelopp 2 000 - 10 000 kr
Löptid 7 dagar - 1 år
Ränta 44 - 236,4%
Uppläggningsavgift 285 kr
 • Ingen UC (Creditsafe)
 • Betalningsanm. OK
 • Besked direkt
 • Utbetalning 365 dagar / år
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Lånebelopp 2 000 - 70 000 kr
Löptid 1 mån - 1 år
Ränta 43,5 - 204,57%
Uppläggningsavgift 0 - 685 kr
 • Utan UC (Creditsafe / Bisnode)
 • Utb. direkt 24/7 (5 min)
 • 0 kr startavgift
 • 0 kr ränta i 30 dagar
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Topplista – Banklån 2024

 1. Ferratum: Banklån snabbt utan UC med direktutbetalning.
 2. Samly: Jämför banklån dygnet runt 24/7 direkt på kontot.
 3. Lumify: Banklån utan UC med direktutbetalning dygnet runt.
 4. Lendo: Jämför privatlån via låneförmedlare och få en låg ränta.
 5. Northmill: Snabbt sms lån med direktutbetalning.
 6. Loanstep: Lån från banken trots betalningsanmärkning.
 7. Lendella: Banklån med utbetalning snabbt samma dag.
 8. Klara Lån: Låneförmedlare av snabblån med låga krav.
 9. Credifi: Låna pengar fort online med direkt utbetalning 24/7.
 10. Vivus: Smidigt lån utan UC under kvällen och natten.

Statistik

Lägsta lånebelopp 1 000 kr
Högsta lånebelopp 600 000 kr
Räntespann 4,7 - 236,5%
Uppläggningskostnad 0 - 895 kr
Löptid 1 mån – 20 år
Utan UC 7 st
Direktutbetalning 6 st
Direktutbetalning 24/7 6 st
Betalningsanmärkning 14 st

Vad är ett banklån?

Banklån

Ett banklån är ett lån som du tar från en bank eller ett låneinstitut för att köpa saker som du inte kan betala kontant. Du måste betala tillbaka lånet med ränta under en viss tid och kan användas till valfri konsumtion.

Till exempel kan du ta ett bolån för att köpa ett hus, ett billån för att köpa en bil, eller ett privatlån för att finansiera något annat. Om du erbjuder säkerhet för lånet, till exempel din bostad eller din bil, kan du få en lägre ränta än om du tar ett blancolån utan säkerhet.

Vad är det för ränta på banklån?

Räntan på banklån är den kostnad du betalar för att låna pengar från en bank. Den kan vara fast eller rörlig, och den bestäms individuellt utifrån din kreditvärdighet, lånebeloppet, återbetalningstiden och marknadsläget. Räntan kan också variera mellan olika banker och låneformer.

Fast ränta

En fast ränta innebär att du binder räntan för en viss period, till exempel ett, tre eller fem år. Då vet du exakt hur mycket du ska betala varje månad under den perioden.

Rörlig ränta

En rörlig ränta följer marknadsräntan och kan ändras under lånetiden. Då kan din månadskostnad bli högre eller lägre beroende på hur räntan förändras.

Listränta och snittränta

För att få en uppfattning om vilken ränta du kan få hos olika banker kan du titta på deras listräntor och snitträntor. Listräntan är den högsta ränta som banken erbjuder för ett visst lån, och snitträntan är den genomsnittliga ränta som bankens kunder har fått för samma lån.

Du kan också använda en lånekalkyl för att se hur mycket ditt lån kommer att kosta dig med olika räntor.

Tips på hur du får ett billigare banklån

Här är några tips på hur du kan få ett billigare banklån:

 • Jämför långivare – Jämför olika låneerbjudanden från olika banker och förhandla om räntan. Du kan använda en jämförelsetjänst som Kredity för att hitta det bästa alternativet för dig.
 • Öka kreditvärdighet – Förbättra din kreditvärdighet genom att betala dina räkningar i tid, spara pengar, minska dina skulder och undvika betalningsanmärkningar. Ju bättre kreditvärdighet du har, desto lägre ränta kan du få.
 • Låna med säkerhet – Erbjud säkerhet för lånet, till exempel din bostad eller din bil. Det minskar risken för banken och gör att du kan få en lägre ränta än om du tar ett blancolån utan säkerhet.
 • Kort löptid på lånet – Välj en kortare återbetalningstid om du har möjlighet. Ju snabbare du betalar tillbaka lånet, desto mindre ränta betalar du totalt sett.
 • Amortera mera – Amortera mer än vad som krävs. Om du har extra pengar över kan du betala av mer på ditt lån och därmed minska din skuld och din räntekostnad.

Grundkrav för banklån

För att få ett banklån behöver du uppfylla vissa villkor som kan variera mellan olika långivare. Här är en lista med några vanliga punkter som kan krävas:

 • Minst 18 år gammal.
 • Regelbunden inkomst, som helst inte är bidrag, studiemedel eller liknande.
 • Ha gärna en god kreditvärdighet för att enklare få ett lån.
 • Inga färska betalningsanmärkningar senaste 6 månaderna.
 • Utrymme i din ekonomi att betala kostnaderna som är förknippade med lånet.

Om du ska låna till bostad kräver banken även det här:

 • Du ska kunna betala en kontantinsats på minst 15 procent.
 • Att du amorterar på lånet om du har hög belåning.

Banklån utan UC

Det är möjligt att ta ett banklån utan UC, det vill säga utan att långivaren gör en kreditupplysning hos UC AB. Det finns flera långivare som använder andra kreditupplysningsföretag, till exempel Creditsafe eller Bisnode, när de bedömer din kreditvärdighet.

Ett banklån utan UC kan vara ett alternativ om du vill undvika att få för många förfrågningar registrerade hos UC, eftersom det kan påverka din kreditvärdighet negativt. Det kan också vara ett sätt att få ett lån trots att du har betalningsanmärkningar, eftersom vissa långivare accepterar det.

Hög ränta och dyra avgifter

Tänk på att räntan och avgifterna på dessa lån är oftast högre än på lån med UC, eftersom långivaren tar en större risk. Ett banklån utan UC kan vara en högkostnadskredit om den effektiva räntan är högre än referensräntan plus 30 procentenheter. Det gör att lånet kan bli väldigt mycket dyrare än du tänkt dig. Om du inte lyckas betala tillbaka lånet inom bestämd tid riskerar du betalningsanmärkningar och skuld hos Kronofogden.

Banklån med direktutbetalning

Ett banklån med direktutbetalning är en låneform där pengarna överförs till ditt bankkonto snabbt, ofta inom några minuter efter att lånet har godkänts. Du inleder processen genom att ansöka om lånet hos en långivare. När lånet blir godkänt, sker överföringen av pengarna direkt till ditt konto.

Det är viktigt att vara medveten om att vissa långivare endast kan hantera utbetalningar till specifika banker. Det är banker som de själva har bankkonto hos och i de flesta fall är det bankerna:

Om din långivare använder sig av tjänster som Swish, Trustly eller Zimpler, så går det också att få banklån med utbetalning direkt dygnet runt.

Banklån med betalningsanmärkning

Det är möjligt att ta ett banklån med betalningsanmärkningar, men det är oftast svårare och dyrare än att låna utan anmärkningar. Det som främst avgör om du får lån är antalet anmärkningar, beloppet och hur gamla anmärkningarna är. Långivaren vill se att du har en god framtida betalningsförmåga och att du inte har några skulder hos Kronofogden.

Om du har betalningsanmärkningar kan du förvänta dig en högre ränta på ditt lån än om du inte hade några anmärkningar. Det beror på att långivaren anser att du har en högre kreditrisk och vill kompensera för det.

Om du vill ta ett banklån med betalningsanmärkningar bör du jämföra olika alternativ och se vilket som passar dig bäst. Du bör också försöka förbättra din kreditvärdighet genom att betala dina räkningar i tid, lösa eventuella skulder hos Kronofogden och spara pengar till en kontantinsats. Om du har möjlighet bör du också vänta tills dina anmärkningar försvinner efter tre år. Då kan du få bättre villkor på ditt lån.

Hur ansöker man om ett banklån?

För att ansöka om ett banklån behöver du först räkna ut hur mycket du vill låna och vad det kommer att kosta dig i ränta och avgifter. Du kan använda olika kalkyler på bankernas webbplatser för att göra det.

Sedan behöver du skaffa ett lånelöfte från banken, som visar hur mycket du kan låna baserat på din kreditvärdighet. Du kan ansöka om lånelöfte online och få besked direkt. När du har hittat det du vill köpa med lånet, till exempel en bostad eller en bil, ansöker du om lånet hos banken innan du skriver på kontraktet. Din ansökan kan du signera med Mobilt BankID eller via skuldebrev.

Hur lång tid tar det att få pengarna utbetalda?

Det beror på vilken bank du lånar från och hur du ansöker om lånet. Om du ansöker om lånet online och signerar med BankID kan du få pengarna direkt på kontot under vardagar före klockan 18:00. Om du ansöker på ett annat sätt kan det ta längre tid innan du får pengarna. Du kan kontakta din bank för att få mer information om hur lång tid det tar att få pengarna från ett banklån.

Nackdelar och risker med banklån

Det finns flera risker med att ta ett banklån. Till exempel kan du:

 • Få svårt att betala tillbaka lånet om din ekonomi förändras, till exempel om du blir arbetslös, sjuk eller skild.
 • Få en högre ränta än du förväntade dig om räntan är rörlig och marknadsräntan stiger.
 • Förlora din bostad eller annan säkerhet om du inte kan betala tillbaka lånet och banken kräver att du säljer den.
 • Få betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden om du inte betalar dina fakturor i tid.
 • Hamna i en skuldfälla om du tar ett lån med hög ränta och avgifter, till exempel ett sms-lån eller ett snabblån.

Därför är det viktigt att du gör en noggrann kalkyl av din ekonomi innan du tar ett banklån. Jämför också olika låneerbjudanden för att hitta det bästa alternativet för dig.

Räkneexempel

Lånebelopp100 000 kr
Återbetalningstid8 år
Uppläggningskostnad0 kr
Aviavgifter0 kr
Uttagsavgift0 kr
Nominell ränta5,90 %
Effektiv årsränta6,06 %
Månadskostnad1 309 kr
Avbetalningar96 st
Totalt att betala125 698 kr

Guide: Ansök om banklån steg-för-steg

Tid som behövs: 5 minuter

Uppfyller du samtliga grundkrav för att få ett banklån, så kommer också din ansökan att gå smidigt. Följ vår steg-för-steg guide för att låna pengar.

 1. Jämför långivare

  Jämför lån med KredityJämför banklån i listan här på Kredity och välj den långivare eller låneförmedlare som passar dig.

 2. Gör ditt val

  Gör ditt valKlicka därefter på ”Ansök nu” för att gå vidare till aktörens webbplats.

 3. Fyll i ansökan

  Fyll i ansökanFyll i sin tur i lånesumma, löptid på lånet och verifiera med BankID.

 4. Kreditupplysning

  Kreditupplysning sker hos långivareDet sker därpå en kreditupplysning på dig hos Bisnode, Creditsafe eller UC AB. Svar får du hos majoriteten redan samma dag.

 5. Klart!

  Utbetalning av lånVid beviljat lån betalar långivaren slutligen ut pengarna till ditt bankkonto inom 0–3 dagar.

Uppdaterad: 3 mars 2024