Kreditupplysningsföretag - Se vilka kreditupplysningsbolag som finns i Sverige

Vad är ett kreditupplysningsföretag?

Kreditupplysningsföretag

Ett kreditupplysningsföretag är ett företag som samlar in och tillhandahåller information om privatpersoners och företags ekonomi till banker, långivare och andra företag som behöver bedöma deras kreditvärdighet och betalningsförmåga. Detta kallas för en kreditupplysning. Det finns flera kreditupplysningsföretag i Sverige, men det största och mest kända är Upplysningscentralen (UC AB) som används av alla storbanker och många andra långivare.

Vilka andra kreditupplysningsföretag finns det förutom UC?

Förutom UC finns det flera andra kreditupplysningsföretag i Sverige som tillhandahåller information om privatpersoners och företags ekonomi. När du ansöker om ett lån där långivaren samarbeter med någon av de nedanstående kreditupplysningsbolagen och ej med Upplysningscentralen kallas det för lån utan UC. Några av de vanligaste är:

Dun&Bradstreet (f.d. Bisnode)

Dun&Bradstreet

Dun&Bradstreet (f.d. Bisnode) är ett internationellt företag som erbjuder affärs-, marknads- och kreditinformation i flera länder. Företaget grundades 1989 som Bonnier Business Services. Fram till 2020 ägdes de av Bonnierkoncernen och Ratos. Sedan 2021 är Bisnode en del av det amerikanska dataanalysföretaget Dun & Bradstreet. Förutom information om både privatpersoner och företag äger Bisnode även bland annat Soliditet och Kreditfakta .

Creditsafe

Creditsafe

Creditsafe är ett brittiskt kreditupplysningsbolag som erbjuder kreditupplysningar på 365 miljoner företag i 160 länder online. Företaget grundades 1997. Idag har de över 100 000 kunder och 18 internationella kontor i Europa, USA och Asien. Creditsafe tillhandahåller information om både privatpersoner och företag och erbjuder även marknadsinformation, prospektering, fastighetsregister, fordonsregister och bolagshandlingar.

Safenode

Safenode

Safenode är ett kreditupplysningsföretag som samlar in och tillhandahåller kredit- och riskinformation till banker, långivare och andra företag om privatpersoner och andra företag. De har ett kreditupplysningstillstånd och verkar enligt lagen om kreditupplysningsverksamhet (KuL-lagstiftningen). Safenode är en ny aktör i kreditupplysningsbranschen som skapar smarta och anpassningsbara lösningar för att hjälpa användarna att fatta rätt beslut. Du kan köpa Safenodes kreditupplysningar bland annat via Ratsit.se och Kreditupplysning.se.

Syna

Syna

Syna är ett svenskt företag som erbjuder kredit- och marknadsinformation om både privatpersoner och företag. Företaget är Sveriges äldsta kreditupplysningsföretag och har funnits sedan 1947. Idag har Syna tusentals kunder för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Främst då företag kan göra obegränsat med kreditupplysningar till ett fast pris.

Valitive Credit

Valitive Credit

Valitive Credit är ett svenskt kreditupplysningsbolag som erbjuder kreditupplysningar och informationstjänster till företag som behöver bedöma kreditvärdighet och betalningsförmåga. Företaget är en del av Valitive Group, som är nästa generation informationsbolag. Valitive Credit har fokus på e-handel och levererar information om både privatpersoner och företag via API och webbtjänster.

Vilken information innehåller en kreditupplysning?

När du ansöker om ett lån eller en kredit gör kreditgivaren en kreditprövning för att bedöma om du kan betala tillbaka lånet. Då beställer kreditgivaren en kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag. Det innebär att kreditgivaren kommer att få information om din kreditvärdighet baserat på en del olika punkter.

En kreditupplysning kan innehålla information som:

Snabbfakta om kreditupplysningsföretag i Sverige

Uppdaterad: 2 december 2023