Kreditupplysning - Håll koll på din kreditvärdighet

Skriven av: Stefan Persson Granskad av: Jessica Lind Uppdaterad: 2024/04/15 Innehåller annonslänkar
Annonsupplysning
Kredity.se är en fristående jämförelsesajt för finansiella tjänster. Vi använder oss av affiliatelänkar, vilket innebär att vi får ersättning från flertalet av våra partners. Vårt redaktionella arbete är oberoende och påverkas inte av externa aktörer.

Vad är kreditupplysning?

Vad är kreditupplsyning?

En kreditupplysning är samlad information om ekonomiska och personliga uppgifter för att bedöma en persons kreditvärdighet och därmed betalningsförmågan. Om du ansöker om ett lån eller en kontokredit så är det lag på att långivaren alltid tar en kreditupplysning. En kreditupplysning innehåller exempelvis information om dina personuppgifter, inkomst, aktiva krediter och eventuella betalningsanmärkningar. Dessa kreditupplysningar kan beställas via kreditupplysningsföretag.

Kreditupplysningen kan påverka din kreditvärdighet

En kreditupplysning kan absolut påverka din kreditvärdighet. I många fall så sker detta dessutom på negativt sätt, i synnerhet om du har många kreditupplysningar tagna inom en kort tid. Däremot beror det på vilka kreditupplysningsföretag som långivaren har använt sig av. Om du har många kreditupplysningar hos UC kan det försämra din kreditvärdighet eftersom det kan tolkas som att du ofta ansöker om lån eller har ett stort behov av en kontokredit.

Har du däremot få eller inga kreditupplysningar hos dessa företag kan det förbättra din kreditvärdighet. Detta då det signalerar ett sunt ekonomiskt tänk och mindre impulsivitet. Försök därför att undvika onödiga kreditupplysningar. Hos vissa andra kreditupplysningsföretag kan det ha mindre betydelse om du har flera kreditupplysningar då de inte nödvändigtvis delar sin information direkt med de större bankerna eller alla långivare.

Hur länge sparas en kreditupplysning?

Kreditupplysning

En kreditupplysning sparas i olika lång tid beroende på vilket kreditupplysningsföretag som har gjort den. Hos UC och Bisnode (Dun & Bradstreet) sparas en kreditupplysning i 12 månader för privatpersoner. Hos Creditsafe sparas en kreditupplysning i 24 månader. Det betyder att kreditupplysningar som är äldre än dessa tidsperioder saknar betydelse för din kreditvärdighet.

Kreditupplysning på sig själv

Det finns olika sätt att ta en kreditupplysning på sig själv, beroende på vilket företag du väljer och om du vill betala eller inte. Här är några exempel:

Sätt att undvika onödiga kreditupplysningar

Det finns några sätt att undvika onödiga kreditupplysningar som kan försämra din kreditvärdighet. Här är några tips:

Uppgifterna som framkommer i en kreditupplysning

En kreditupplysning kan innehålla olika uppgifter beroende på vilket kreditupplysningsföretag som har gjort den och vilken typ av kreditupplysning det är. Här är några exempel på uppgifter som kan framkomma i en kreditupplysning:

Det är inte säkert att alla dessa uppgifter finns med i en kreditupplysning. Det beror på vilken typ av kreditupplysning det är och vilket kreditupplysningsföretag som har gjort den.

Vanliga frågor

Är det dåligt att ha många kreditupplysningar?

Ja, det kan vara dåligt att ha många kreditupplysningar, eftersom det kan påverka din kreditvärdighet negativt. Många kreditupplysningar kan tolkas som att du har ett stort behov av lån och att du inte kan hantera din ekonomi väl. Det kan i sin tur leda till att du får svårare att få lån beviljade, eller att du får högre räntor och sämre villkor på dina lån.