Kredity.se är en fristående jämförelsesajt för finansiella tjänster.
Vi använder oss av affiliatelänkar, vilket innebär att vi får ersättning från flertalet av våra partners.
Vårt redaktionella arbete är oberoende och påverkas inte av externa aktörer.
Kreditvärdighet är ett mått på din betalningsförmåga. Det vill säga din möjlighet att betala dina skulder, så som lån och fakturor. Kreditvärdigheten mäts på en skala från 0,1 % till 100 % risk som visar sannolikheten att du kan betala dina skulder inom överenskommen tid.
En hög kreditvärdighet innebär låg risk och en låg kreditvärdighet innebär hög risk för långivaren. Din kreditvärdighet påverkar hur mycket du får låna och vilken ränta du erbjuds.
Betygskala
Riskprognos
Utmärkt
0,1 %
Mycket bra
0,2 % – 0,9 %
Bra
1,0 % – 4,0 %
Mindre bra
4,1 % – 25,0 %
Svag
25,1 % – 100 %
Hur beräknas kreditvärdighet?
Kreditvärdighet baseras och beräknas på flera olika faktorer som påverkar din betalningsförmåga och din ekonomiska situation. Här är några exempel på faktorer för att räkna ut kreditvärdigheten:
Inkomst: Deklarerad inkomst och underskott av kapital.
Antal förfrågningar: Hur många kreditomfrågningar du har.
Aktuellt skuldsaldo: Om du har skulder hos Kronofogden.
Betalningsanmärkningar: Antal och vilken typ av anmärkningar du har.
Utmätningsförsök: Om du har pågående utmätning hos Kronofogden.
Livssituation: Om du är gift, sambo, ensamstående, har barn, bor i villa eller lägenhet etc.
Tidigare lån och krediter: Hur mycket du har lånat och hur du har skött dina betalningar.
Månadsutgifter: Hur mycket du spenderar på boende, mat, transport, nöjen etc.
Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet?
Det finns flera saker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet och öka dina chanser att få lån eller kredit med bra villkor. Här är några tips:
Gör en kreditkoll på dig själv direkt via Kreditkollen och se om det finns några felaktigheter eller förbättringsmöjligheter i din ekonomi. Du kan beställa Kreditkollen här.
Säg upp outnyttjade krediter och kort som du inte använder. Det minskar antalet kreditförfrågningar och ökar din disponibla inkomst.
Betala dina fakturor i god tid och undvik betalningsanmärkningar. Det visar att du är en pålitlig betalare och minskar risken för utmätning eller skuldsaldo hos Kronofogden.
Samla dina lån till ett enda privatlån hos en och samma bank. Det ger dig en bättre överblick över din skuldsättning och kan sänka din ränta och dina avgifter.
Gör en budget för amortering av lån och minskade kostnader över tid. Det hjälper dig att planera din ekonomi och visa att du har kontroll över din situation.
Låg kreditvärdighet
En låg kreditvärdighet innebär att man har en hög risk att inte kunna betala tillbaka sina lån. Det kan bero på att man har låga inkomster, höga skulder, betalningsanmärkningar eller andra faktorer som påverkar ens ekonomi. En låg kreditvärdighet gör det svårare att få lån, kreditkort, abonnemang eller hyra bostad. Man kan också få högre räntor och avgifter om man får lån trots en låg kreditvärdighet.
Hög kreditvärdighet
En hög kreditvärdighet innebär att man har en låg risk att inte kunna betala tillbaka sina lån. Det kan bero på att man har höga inkomster, låga skulder, inga betalningsanmärkningar eller andra faktorer som gynnar ens ekonomi. En hög kreditvärdighet gör det lättare att få lån, kreditkort, abonnemang eller hyra bostad. Man kan också få lägre räntor och avgifter om man har en kreditvärdighet som är hög.
Stefan har haft ett brinnande intresse för frågor som rör privatekonomi så länge han kan minnas. Detta kombinerat med en akademisk bakgrund inom både ekonomi och humaniora samt mångårig erfarenhet inom den privata sektorn gör att uppdraget som analytiker och skribent passar som handen i handsken.
Idag är Stefan en av de främsta skribenterna och analytikerna på Kredity som hjälper dig att navigera bland lånen med hjälp av hans recensioner, guider och jämförande artiklar.
Registrera dig för vårt nyhetsbrev
Få de senaste nyheterna, erbjudandena och tips direkt i din inkorg
Genom att registrera dig godkänner du vår integritetspolicy.