Kreditvärdighet

Skriven av: Stefan Persson Granskad av: Jessica Lind Uppdaterad: 2024/04/12 Innehåller annonslänkar
Annonsupplysning
Kredity.se är en fristående jämförelsesajt för finansiella tjänster. Vi använder oss av affiliatelänkar, vilket innebär att vi får ersättning från flertalet av våra partners. Vårt redaktionella arbete är oberoende och påverkas inte av externa aktörer.

Vad är kreditvärdighet?

Kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din betalningsförmåga. Det vill säga din möjlighet att betala dina skulder, så som lån och fakturor. Kreditvärdigheten mäts på en skala från 0,1 % till 100 % risk som visar sannolikheten att du kan betala dina skulder inom överenskommen tid.

En hög kreditvärdighet innebär låg risk och en låg kreditvärdighet innebär hög risk för långivaren. Din kreditvärdighet påverkar hur mycket du får låna och vilken ränta du erbjuds.

BetygskalaRiskprognos
Utmärkt0,1 %
Mycket bra0,2 % – 0,9 %
Bra1,0 % – 4,0 %
Mindre bra4,1 % – 25,0 %
Svag25,1 % – 100 %

Hur beräknas kreditvärdighet?

Kreditvärdighet baseras och beräknas på flera olika faktorer som påverkar din betalningsförmåga och din ekonomiska situation. Här är några exempel på faktorer för att räkna ut kreditvärdigheten:

Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet?

Det finns flera saker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet och öka dina chanser att få lån eller kredit med bra villkor. Här är några tips:

Låg kreditvärdighet

En låg kreditvärdighet innebär att man har en hög risk att inte kunna betala tillbaka sina lån. Det kan bero på att man har låga inkomster, höga skulder, betalningsanmärkningar eller andra faktorer som påverkar ens ekonomi. En låg kreditvärdighet gör det svårare att få lån, kreditkort, abonnemang eller hyra bostad. Man kan också få högre räntor och avgifter om man får lån trots en låg kreditvärdighet.

Hög kreditvärdighet

En hög kreditvärdighet innebär att man har en låg risk att inte kunna betala tillbaka sina lån. Det kan bero på att man har höga inkomster, låga skulder, inga betalningsanmärkningar eller andra faktorer som gynnar ens ekonomi. En hög kreditvärdighet gör det lättare att få lån, kreditkort, abonnemang eller hyra bostad. Man kan också få lägre räntor och avgifter om man har en kreditvärdighet som är hög.

Källa: https://www.minuc.se/kreditvardighet