UC

Vad är UC?

UC

UC är ett företag som erbjuder affärs- och kreditinformation till andra företag och privatpersoner. UC står för Upplysningscentralen och har funnits sedan 1977. Med UCs tjänster kan man ta reda på om en kund eller leverantör är kreditvärdig, bevakna sina affärsrelationer, söka på styrelseuppdrag och få tillgång till årsredovisningar. UC AB har också en egen riskklass och personscore (UC-score) som visar hur stor sannolikheten är att ett företag eller en person betalar sina skulder.

Vad syns på en UC-förfrågan?

På en UC syns följande information om dig som privatperson:

Vad syns INTE på en förfrågan?

På en UC syns inte följande information om dig som privatperson:

Denna information kan dock vara relevant för din ekonomiska situation och din förmåga att betala tillbaka lån och krediter. Därför kan det vara bra att ha koll på din ekonomi även utanför UC.

Fördelar med UC

Hur minskar man antalet kreditförfrågningar hos UC?

Det finns några sätt att minska antalet kreditförfrågningar. Några av dem är:

Är lån med UC bättre än lån utan UC?

Lån med UC är inte alltid bättre än lån utan UC, men det beror på vad du vill låna pengar till och hur din ekonomiska situation ser ut.

Några fördelar med lån med UC är:

Några nackdelar med lån med UC är:

Hur slipper jag omfrågekopior från UC?

Du får en omfrågekopia från UC varje gång någon gör en kreditupplysning på dig. Det är en lagstadgad rättighet enligt Kreditupplysningslag (1973:1173) som du har som privatperson för att kunna bevaka din kreditinformation. Om du vill slippa få omfrågekopior från UC kan du göra följande:

Alternativ till UC

Det finns flera andra företag som konkurrerar med UC på marknaden för kreditupplysningar. De här företagen erbjuder liknande tjänster, med de använder olika metoder för att bedöma kreditvärdigheten hos privatpersoner och företag. Vissa långivare väljer att använda andra kreditupplysningsföretag än UC för att inte påverka kundens kreditvärdighet hos UC AB.

Uppdaterad: 13 mars 2024