Vad är UC?
UC är ett företag som erbjuder affärs- och kreditinformation till andra företag och privatpersoner. UC står för Upplysningscentralen och har funnits sedan 1977. Med UCs tjänster kan man ta reda på om en kund eller leverantör är kreditvärdig, bevakna sina affärsrelationer, söka på styrelseuppdrag och få tillgång till årsredovisningar. UC AB har också en egen riskklass och personscore (UC-score) som visar hur stor sannolikheten är att ett företag eller en person betalar sina skulder.
Vad syns på en UC-förfrågan?
På en UC syns följande information om dig som privatperson:
- Personuppgifter och bostadsadress
- Aktiva lån och krediter, exempelvis kreditkort
- Årsinkomst
- Fastighetsinnehav
- Betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden
- Antal kreditupplysningar senaste 12 månaderna
- Kreditvärdighet och riskprognos
Vad syns INTE på en förfrågan?
På en UC syns inte följande information om dig som privatperson:
- Skulder till långivare som enbart samarbetar med andra kreditupplysningsföretag än UC och därmed inte skickar in informationen till UC
- CSN-lån
- Sparande och tillgångar
- Utgifter och kostnader
- Kreditvärdighet och riskprognos hos andra kreditupplysningsföretag än UC
Denna information kan dock vara relevant för din ekonomiska situation och din förmåga att betala tillbaka lån och krediter. Därför kan det vara bra att ha koll på din ekonomi även utanför UC.
Fördelar med UC
- UC är det äldsta och mest anlitade kreditupplysningsföretaget i Sverige och har en gedigen erfarenhet och kompetens inom kreditbedömning.
- De har ett brett utbud av tjänster som passar olika behov och situationer, till exempel företagsupplysningar, personupplysningar, analys och prediktiv modellering, bevakning och sök styrelse.
- Företaget har en unik riskklass och personscore som ger en tydlig och objektiv bild av kreditvärdigheten och risken hos företag och privatpersoner.
- UC erbjuder också ett ID-skydd som hjälper dig att upptäcka och förebygga identitetsstöld genom att söka på alla delar av internet – öppna nätet, deep web och darknet – efter dina personliga uppgifter.
- Bolaget har en kundsupport som är insatt i alla delar av processen och som kan ge rådgivning och hjälp vid frågor eller problem.
- De har också en egen utbildningsverksamhet som heter UC Business School där du kan fördjupa dina kunskaper inom kreditinformation.
Hur minskar man antalet kreditförfrågningar hos UC?
Det finns några sätt att minska antalet kreditförfrågningar. Några av dem är:
- Använda en låneförmedlare som jämför flera långivare med bara en kreditupplysning.
- Välja en långivare som inte använder UC utan ett annat kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode.
- Undvika att ansöka om lån, krediter, abonnemang eller andra tjänster som kräver en kreditupplysning om du inte är säker på att du vill ha dem.
- Vänta tills dina gamla kreditförfrågningar försvinner från UC. De finns registrerade i 12 månader från det att de gjordes.
Är lån med UC bättre än lån utan UC?
Lån med UC är inte alltid bättre än lån utan UC, men det beror på vad du vill låna pengar till och hur din ekonomiska situation ser ut.
Några fördelar med lån med UC är:
- Du kan få en lägre ränta och bättre villkor om du har en god kreditvärdighet hos UC, eftersom det är det mest anlitade och pålitliga kreditupplysningsföretaget i Sverige.
- Du kan låna större belopp och ha längre återbetalningstid om du väljer ett privatlån med UC. De flesta långivare som erbjuder lån utan UC har lägre maxbelopp och kortare löptider.
- Möjlighet att jämföra flera lånealternativ med endast en kreditupplysning hos UC om du använder en låneförmedlare som Lendo, Enklare, Advisa eller Sambla, vilket sparar din kreditvärdighet och ökar dina chanser att hitta det bästa lånet för dig.
Några nackdelar med lån med UC är:
- Du kan få en sämre kreditvärdighet hos UC om du har för många kreditförfrågningar under en kort period, eftersom det kan tolkas som att du har en osäker ekonomi eller ett stort lånebehov.
- Du kan få svårare att få ett lån med UC om du har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Anledningen är att de flesta långivare som använder UC har högre krav på din kreditvärdighet än de som använder andra kreditupplysningsföretag.
- Du kan få fler omfrågekopior från UC varje gång någon gör en kreditupplysning på dig, vilket kan vara irriterande och onödigt om du inte har ansökt om något lån eller kredit.
Hur slipper jag omfrågekopior från UC?
Du får en omfrågekopia från UC varje gång någon gör en kreditupplysning på dig. Det är en lagstadgad rättighet enligt Kreditupplysningslag (1973:1173) som du har som privatperson för att kunna bevaka din kreditinformation. Om du vill slippa få omfrågekopior från UC kan du göra följande:
- Aktivera tjänsten Digital Brevlåda som ger dig dina upplysningskopior levererade digitalt istället för ett fysiskt brev hem. Det är kostnadsfritt och du sparar både på miljön och förenklar din vardag.
- Välja långivare med ett annat kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode. Då får du inte någon omfrågekopia från UC, men däremot kan du få en från det andra företaget.
- Undvika att ansöka om lån, krediter, abonnemang eller andra tjänster som kräver en kreditupplysning om du inte är säker på att du vill ha dem. Ju färre kreditförfrågningar du har, desto färre omfrågekopior får du.
Alternativ till UC
Det finns flera andra företag som konkurrerar med UC på marknaden för kreditupplysningar. De här företagen erbjuder liknande tjänster, med de använder olika metoder för att bedöma kreditvärdigheten hos privatpersoner och företag. Vissa långivare väljer att använda andra kreditupplysningsföretag än UC för att inte påverka kundens kreditvärdighet hos UC AB.
- Bisnode (Dun & Bradstreet)
- Creditsafe
- Safenode
- Syna AB
- Valitive (tidigare Decidas Info AB)
Stefan har haft ett brinnande intresse för frågor som rör privatekonomi så länge han kan minnas. Detta kombinerat med en akademisk bakgrund inom både ekonomi och humaniora samt mångårig erfarenhet inom den privata sektorn gör att uppdraget som analytiker och skribent passar som handen i handsken.
Idag är Stefan en av de främsta skribenterna och analytikerna på Kredity som hjälper dig att navigera bland lånen med hjälp av hans recensioner, guider och jämförande artiklar.