Bedrägerivarning från Finansinspektionen

Bedrägerivarning från Finansinspektionen
Av Stefan Persson Lästid: 1 min

Bedragare utnyttjar myndighetens namn för att lura investerare

I en tid då digitala bedrägerier blir allt vanligare, har Finansinspektionen utfärdat en varning om en ny typ av bedrägeri där förövarna utger sig för att representera myndigheten. Dessa bedragare kontaktar individer via telefon (vishing*) eller e-post och erbjuder hjälp med att återvinna förlorade investeringar eller lovar utbetalningar av kryptovaluta till de som inte ens har gjort några investeringar. De använder ofta e-postadresser som liknar Finansinspektionens namn och kan till och med inkludera myndighetens logotyp i sina meddelanden.

Erbjuder inte räddningsprogram

Det är viktigt att komma ihåg att Finansinspektionen inte erbjuder någon form av räddningsprogram för att återställa förlorade pengar från investeringar eller bedrägerier. Om någon kontaktar dig och påstår sig vara från Finansinspektionen och erbjuder sådana tjänster, är det troligtvis ett försök till bedrägeri. Du bör aldrig ge ut personlig information, starta ditt bank-ID eller använda din bankdosa på uppmaning av dessa individer.

Om du misstänker att du har blivit kontaktad av en bedragare eller har blivit utsatt för ett investeringsbedrägeri, är det viktigt att omedelbart göra en polisanmälan. Genom att vara vaksam och rapportera dessa incidenter kan du hjälpa till att skydda dig själv och andra från potentiella ekonomiska förluster. Finansinspektionen uppmanar alla att vara försiktiga och ifrågasätta legitimiteten hos alla som kontaktar dem med erbjudanden om finansiell återhämtning.

*Vishing

Vishing, även känt som röstfiske, är en form av bedrägeri som sker över telefonen. Det innebär att bedragare ringer upp och försöker lura mottagaren att avslöja känslig information, såsom bankuppgifter eller lösenord.

De kan låtsas vara från en betrodd organisation, som en bank eller ett försäkringsbolag, för att öka chansen att mottagaren går med på deras begäran. Det är viktigt att vara medveten om denna typ av bedrägeri och att aldrig ge ut personlig information över telefonen om man inte är helt säker på vem man pratar med.

Senaste inläggen