Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta visar totaltkostnaden för ett lån och innefattar ränta, avgifter samt ränta-på-ränta-effekten. Du får därmed en mer rättvis bild över kostnaden för lånet om du tittar på den effektiva räntan. Till exempel kan ett lån med kort löptid och många avgifter, bli väldigt dyrt.

Avgifter som ingår i effektiv ränta:

Hur räknar man ut effektiv ränta?

För att räkna ut den effektiva räntan på ett lån så använder man sig av en komplicerad formel. Den tar inte bara hänsyn till avgifterna på lånet utan också hur stort lån det är, tid mellan avbetalningar och samt storleken på återbetalningarna.

Bild på formel för att räkna ut den effektiva räntan:

Formel för att räkna ut effektiv ränta

Räkneexempel på effektiv ränta

Om du lånar 15 000 kronor till 19 procents bunden ränta med en återbetalningstid på 24 månader, med 24 avbetalningar om 785 kronor och 500 kronor i uppläggningsavgift samt 19 kronor i aviavgift blir den effektiva räntan 30,25 procent. Totalt att återbetala blir 19 281 kronor.

Det kan vara krångligt att räkna på det här själv. Du kan istället ta hjälp av en lånekalkylator.

Vilka typer av lån har en hög effektiv ränta?

Lån som har en kort återbetalningstid och höga avgifter där både den nominella samt effektiva räntan är hög. De vanligaste typerna av lån med hög effektiv ränta är:

Hur hittar jag ett lån med låg effektiv ränta?

Jämför räntor i tabeller du hittar på nätet, antingen här på Kredity.se eller annan pålitlig webbplats. Ett tips är också att ta hjälp av en låneförmedlare. Förmedlaren tar kontakt med olika banker, långivare och kreditgivare åt dig och hjälper dig att hitta ett privatlån med så låg effektiv ränta som möjligt.

Undvik även att ta smålån som kommer i form av snabblån och smslån under kortare perioder. De tenderar att ha höga avgifter och då blir den effektiva räntan hög.