Ångerrätt

Vad är ångerrätt?

Ångerrätt

Om du ångrar ett lån har du rätt att utnyttja ångerrätten som gäller för alla konsumentkrediter. Ångerrätten innebär att du kan ångra lånet inom 14 dagar från det att du skrev under låneavtalet. Du behöver inte ange någon anledning till varför du ångrar dig, men du måste meddela långivaren skriftligen om ditt beslut. Du kan använda dig av ett standardformulär som finns på Konsumentverkets hemsida eller skriva ett eget brev eller mejl.

När du ångrar ditt lån

När du utnyttjar ångerrätten måste du betala tillbaka hela lånebeloppet plus ränta för den tid som lånet har varit utbetalt. Du behöver inte betala några andra avgifter eller kostnader som är kopplade till lånet. Du måste betala tillbaka pengarna senast 30 dagar efter det att du meddelade långivaren om din ånger. Om du inte gör det kan långivaren kräva dig på betalning och eventuellt skicka ärendet till inkasso.

Jämför alltid med Kredity innan du lånar pengar

Ångerrätten är ett bra sätt att undvika onödiga skulder om du inser att du inte behöver eller har råd med ett lån. Men det är ändå bättre att tänka igenom ditt lån innan du ansöker om det och jämföra olika alternativ på Kredity. Lån är en dyr form av kredit som bör användas med försiktighet och endast i nödfall.

Källor: https://www.riksdagen.se/ – Konsumentkreditlag (2010:1846)

Uppdaterad: 28 november 2023