P2P-lån - Låna pengar av privatpersoner

Här listar vi alla P2P-lån i Sverige som hjälper dig att hitta någon privatperson som vill låna ut pengar. Du kan låna pengar av privatpersoner utan UC eller trots att du har en betalningsanmärkning. Det finns tyvärr inga peer to peer lån, som det också heter, för dig med skuldsaldo hos Kronofogden. Här kan du läsa mer att låna pengar av rika privatpersoner.

🏆 Populärast
Lånebelopp 3 000 kr - 25 000 kr
Löptid 5 mån - 2 år
Ränta 19,8% - 38,4%
Åldersgräns 18 år
 • Utan UC (Bisnode)
 • Betalningsanm. OK
 • Utb. direkt
 • Räntefritt 14 dagar
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Lånebelopp 20 000 kr - 500 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Ränta 2,99% - 20,38%
Åldersgräns 18 år
 • P2P lån
 • Utb. direkt (även helg)
 • Lojalitetsprogram
 • Samla lån
Lånebelopp 10 000 kr - 300 000 kr
Löptid 6 mån - 10 år
Ränta 3,95% - 24,99%
Åldersgräns 20 år
 • P2P-lån
 • 4 betalfria månader
 • Samla lån
 • Ändra månadsbetalning

P2P-lån utan UC

P2P-lånAnsöker du om ett P2P-lån utan UC, så använder sig långivaren av Creditsafe, Safenode eller Bisnode. Den alternativa kreditupplysningen innebär att du inte får någon förfrågan hos UC (Upplysningscentralen). Det i sin tur gör det möjligt för dig att enklare ta ett större person till person lån i framtiden.

Loanstep är just nu den enda P2P-långivaren utan en kreditprövning hos UC. De använder sig av Creditsafe för att göra sin kreditkontroll på dig.

Grundkrav för P2P-lån (peer to peer lån)

Innan du väljer att ta ett P2P-lån behöver du uppfylla några grundkrav. Det finns några gemensamma krav för samtliga aktörer för att låna pengar av privatpersoner. Du behöver med andra ord uppfylla samtliga grundkrav för att få ett peer to peer lån beviljat.

 • Minst 18 år gammal
 • Folkbokförd i Sverige
 • Deklarerad inkomst
 • Inga betalningsanmärkningar senaste 6 månaderna
 • Inget aktivt skuldsaldo hos Kronofogden
 • Svenskt BankID
 • Konto på en svensk bank

Person till person lån med betalningsanmärkning

Du kan ansöka om peer to peer lån med betalningsanmärkning. Däremot är det krav på att din senaste anmärkning är mer än sex månader gammal. Anledningen till det är motpartens säkerhet. Aktören som erbjuder P2P-lån vill vara säker på att du nu kan betala tillbaka ditt lån till rika som lånar ut pengar.

Är dina betalningsanmärkningar uppkomna under ett kortare tidsspann, så finns det istället vanliga snabblån med betalningsanmärkningar. I det utbudet har du också flertalet långivare som tillåter flera betalningsanmärkningar. De baserar dessutom sin bedömning på din nuvarande situation istället för betalningshistorik.

P2P lån med skuldsaldo hos Kronofogden

Har du dessutom en skuld hos Kronofogden, så finns det tyvärr ingen som erbjuder dig ett peer to peer lån. Då finns det möjlighet att ansöka om att låna pengar tillsammans med en medsökande. Det viktiga är å andra sidan att den medsökande har en fast anställning och inga betalningsanmärkningar. Ytterligare så ska du trots betalningsanmärkningen vara säker på att du kan återbetala lånet. Om så inte är fallet så blir det alltså din medsökande som kan bli betalningsskyldig.

Låna pengar av privatpersoner i Sverige

Att låna pengar av privatpersoner är ännu inte så vanligt förekommande i Sverige som det är utomlands, men det är däremot en växande trend. Det kan man förstå då det är en väldigt smidig lösning. Du får både tryggheten i att du lånar från en annan svensk person samt kontrollen. Det vill säga en extra kontrollinstans i egenskap av långivaren i mitten. De sköter alla transaktioner och säkerheten. Alltså kan du känna dig lugn när du ansöker om ett peer to peer lån i Sverige.

Så fungerar P2P lån

P2P är ett relativt nytt fenomen bland lån. Därför är det också många som undrar hur det fungerar med rika som lånar ut pengar. Med några simplifierade steg kan man säga att det fungerar på följande sätt.

 1. Du ansöker om ett lån – Som med de flesta andra lån. Det vill säga snabbt och smidigt via långivarens webbplats.
 2. Långivaren matchar – Långivaren ger inte själv ut ett lån. Vad de gör istället är att de matchar dig mot personer registrerade hos dem. Dessa personer är de som du lånar av. Ibland hamnar hela summan hos en utlånare. Men andra gånger så delar de istället upp din summa på flera personer. Samtliga är givetvis kontrollerade av långivaren i sig.
 3. Långivaren betalar därefter ut – Du får ditt lån helt enkelt. Du slipper däremot allt administrativt krångel. Du har alltså enbart kontakt med långivaren och inte personerna som du får lånet av. De har sammanställt allt och står således för säkerheten.
 4. Du återbetalar lånet – Än en gång som ett vanligt lån. Även här har du bara kontakt med långivaren och inte med de andra privatpersonerna registrerade hos dem. Det praktiska utfallet för din sida blir som ett vanligt snabblån. Bara strukturen bakom det ser annorlunda ut.

Fördelar med att låna pengar av privatpersoner

 1. Många privatpersoner som vill låna ut pengar.
 2. Möjlighet att får ett P2P-lån med låg ränta.
 3. Du kan låna utan kreditupplysning hos UC.
 4. Finns aktörer som godtar betalningsanmärkningar.
 5. Villkoren är flexibla.
 6. Låg kreditvärdighet behöver inte vara ett hinder.

Nackdelar med peer to peer lending i Sverige

 1. Efterfrågan på lån kan överstiga utbudget.
 2. Hög ränta om du har en mycket svag kreditvärdighet.

Räkneexempel för dig som ska ta ett P2P-lån

Belopp5 000 kr
Löptid2 månader
Startkostnad276 kr
Aviavgifter59 kr/mån
Nominell ränta39%
Effektiv årsränta126.45%
Månadskostnad2 859 kr
Avbetalningar2 st
Totalt att betala5 719 kr

Guide: Hur du ansöker om att låna pengar av privatpersoner steg-för-steg

Uppfyller du grundkraven för att låna pengar av privatpersoner, så kommer också din låneansökan att gå enkelt. Följ vår steg-för-steg guide här för att gå får ansökan till utbetalning till ditt konto redan idag.

 1. Välj först ett P2P-lån i listan här på sidan.
 2. Därefter klickar du på “Ansök nu” för att gå till långivarens sajt.
 3. Fyll sedan i lånesumma, löptid och verifiera dig med BankID.
 4. Nu sker det en kreditprövning på dig hos antingen Bisnode, Creditsafe eller UC.
 5. Klart! Vid beviljad ansökan har du pengarna på kontot inom 0-3 dagar.

 

Vanliga frågor

» Vad är P2P-lån?
P2P lån är ett lån där du låna pengar av privatperson. Låneförmedlare som till exempel Loanstep, Lendify och Brocc fungerar som mellanhand. De hjälper dig att komma i kontakt med personen du ska låna av.
» Finns det peer to peer lån i Sverige?
Ja, det är en allt växande trend och det finns just nu några aktörer i Sverige som erbjuder det.
» Kan jag ta ett P2P lån med skuldsaldo?
Det beror på långivaren. I regel så ska anmärkningarna vara äldre än 6 månader för att långivaren ska gå med på det.
» Går det att få ett P2P lån utan UC?
Ja det kan du få. Vi har listat Loanstep som erbjuder det alternativet.
» Kan jag låna pengar av rika privatpersoner?
Ja, samtliga aktörer i listan erbjuder dig att låna pengar av rika privatpersoner.