Matkort

Det finns idag flera matkedjor i Sverige som erbjuder någon form av matkort. Ett matkort är en form av medlemskort eller bonuskort. Med ett kreditkort för mat kan du samla poäng och på så vis få en cashback eller en bonus. Det finns också kort med kredit och utan kredit. En annan fördel som ofta kommer med kortet är att du får speciella medlemsrabatter på utvalda varor. Att använda ett matkort är således alltid smart om du vill spara pengar.

Jämför 5 st. matkort (med poäng)

Bästa matkortet just nu!
Högsta kredit 100 000 kr
Räntefritt Upp till 55 dagar
Ränta 16,78 %
Årsavgift 295 kr
 • 0 kr första året (295 kr)
 • 0,5 - 2,5 % bonus på köp
 • Reseförsäkring
 • Köpskydd
Högsta kredit 150 000 kr
Räntefritt Upp till 45 dagar
Ränta 19,99 %
Årsavgift 0 kr
 • Ingen årsavgift
 • Upp till 10 % bonus
 • Reseförsäkring
Högsta kredit 120 000 kr
Räntefritt Upp till 56 dagar
Ränta 9,74 % - 28,24 %
Årsavgift 0 kr
 • 56 dagar räntefri kredit
 • 300+ butiker med rabatt
 • 0 kr årsavgift
 • Fördelaktig reseförsäkring
Högsta kredit 100 000 kr
Räntefritt 50 dagar
Ränta 16,9 %
Årsavgift 0 kr första året. Därefter 195 kr
 • Prisgaranti där mellanskillnaden betalas ut
 • Cashback
 • 50 dagar räntefri kredit
Högsta kredit 150 000 kr
Räntefritt 50 dagar
Ränta 16,9 %
Årsavgift 0 kr första året, därefter 395 kr
 • Bonus på alla köp
 • Byt poäng mot resor eller reseprodukter
 • Två betalningsfria månader
 • Välkomstbonus 5000 poäng

Vad är ett matkort?

Matkort

Ett matkort är ett specifikt typ av betalkort som är kopplat till en viss matbutikskedja eller livsmedelsbutik. Det fungerar som ett vanligt kredit- eller betalkort men erbjuder extra fördelar när du handlar i den specifika butiken eller butikskedjan.

Fördelarna kan inkludera rabatter, bonuspoäng, cashback eller andra belöningar baserat på dina inköp. Dessa poäng eller belöningar kan sedan användas för framtida inköp eller bytas mot andra förmåner. Det är ett sätt för butikerna att belöna lojala kunder och uppmuntra återkommande affärer.

Matkort kan också inkludera andra funktioner som vanliga kreditkort, som räntefria perioder och möjligheten att betala över tid. Men precis som med alla kreditkort är det viktigt att förstå villkoren och att betala av balansen i tid för att undvika onödiga avgifter och räntor.

Vilket är det bästa matkortet 2024?

Vilket som är det bästa matkortet 2024 beror helt på dig. Du bör alltid välja ett kort på den matkedjan där du handlar mest. Faktum är att nästan alla matkedjor erbjuder någon form av matkort. Något du även bör ta med i beräkningen när du väljer kort är vilka andra rabatter och erbjudanden som kommer med.

Många av korten idag erbjuder också reseförsäkringar och andra typer av rabatter utöver mat. En annan viktigt sak är hur väl kortet fungerar om du vill handla med det utomlands. Om du vill kunna använda ditt matkort som ett allmänt kreditkort ska det dessutom gå att ha med på semestern. Det innebär att du vill ha ett kort utan valutapåslag och med gratis uttag av kontanter.

Topplista – Matkort med kredit och bonus

Här är några av de bästa matkorten som också fungerar som kreditkort där du kan samla poäng och bonus:

 1. Coop Mer Mastercard: Upp till 5,5 % bonus hos Coop med årsränta 19,70 %
 2. ICA Bankkort Plus: Upp till 3,75 % bonus hos ICA med årsränta 11,20 %
 3. Bank Norwegian Kreditkort: Bonus eller cashback på alla köp med ränta 21,99 %
 4. Remember Flex: Upp till 25 % rabatt på mat med ränta från 9,74 till 28,24 %

Matkort utan kredit men med bonus

Om du inte vill ha ett kreditkort men ändå kunna ta del av bra erbjudanden ska du välja något av matkorten utan kredit. Du får då ett vanligt kort som du kan tanka på med pengar när du ska handla mat. På så vis kan du ändå ta del av bra bonusar och fina erbjudanden från din mataffär.

Om du väljer att matkort utan kredit slipper du dessutom en kreditupplysning hos UC. Det kan alltså vara ett bra alternativ för dig som exempelvis är student eller som inte har någon fast inkomst. Även du med betalningsanmärkningar kan ansökan om ett matkort utan kredit.

Kreditkort för mat

Vill du hellre ha ett kreditkort som matkort, så finns givetvis även detta att tillgå. De flesta matkedjor erbjuder båda alternativen till sina kunder. Om du väljer ett kort med kredit kan du enkel betala alla dina matkostnader. Detta sker då på en och samma gång i slutet av månaden. Du får då en faktura hemskickad till dig.

På samma sätt som med andra kreditkort måste du betala fakturan innan förfallodatumet för att undvika ränta. Normalt sätt har du emellertid god tid på dig att hinna betala fakturan. Du kan dessutom i de flesta fall välja om du vill ha den via vanlig post eller e-post.

Gemensamt matkort för familjen

En fördel med flera kortutgivare är att du kan skaffa ett gemensamt matkort. Vilket till exempel passar perfekt för familjen. Då slipper ni alltså hålla reda på ett kort utan alla får sitt eget.

Det vanligaste i det fallet är att det är ett grundkort som det finns flera exemplar av. Det vill säga att alla är anslutna till samma matkonto. På så vis samlar ni också poängen i en och samma pott.

Fördelar med kreditkort för mat

 • Bonuspoäng och belöningar: Du kan tjäna poäng eller belöningar baserat på dina inköp som du sedan kan använda för framtida inköp.
 • Rabatter: Vissa matkort erbjuder rabatter på specifika produkter eller tjänster.
 • Exklusiva erbjudanden: Matkort kan ge tillgång till exklusiva erbjudanden eller förmåner som inte är tillgängliga för andra kunder.
 • Budgethantering: Om kortet har en app eller online-tjänst kan du enkelt följa dina utgifter och budgetera ditt matinköp.

Nackdelar med matkort

 • Räntor och avgifter: Om du inte betalar av balansen i tid kan du behöva betala räntor och avgifter.
 • Begränsad användning: Bonuspoäng och belöningar kan bara användas i den specifika butiken eller butikskedjan.
 • Risk för överspending: Möjligheten att tjäna poäng och belöningar kan uppmuntra till mer konsumtion än vad som egentligen behövs.
 • Kreditupplysning: Ansökan om ett matkort kan innebära en kreditupplysning, vilket kan påverka din kreditvärdighet.

Vanliga frågor

» Kan jag betala räkningarna för maten i slutet av månaden?

Ja, med vissa matkort har du det alternativet.

» Finns det matkort utan kredit?

Ja, du kan välja mellan flera olika.

» Vilket är det bästa matkortet 2024?

Det beror på vad du är ute efter. En del har fler rabatter och andra till exempel fler försäkringar.

» Ingår det försäkringar i matkorten?

Ja, i de flesta ingår det. Det kan vara från avbokningsskydd till hela reseförsäkringar.

Uppdaterad: 5 februari 2024