Kreditkort utan valutapåslag och uttagsavgift

Här listar vi alla kreditkort utan valutapåslag och uttagsavgift i Sverige. Jämför och hitta det bästa kreditkortet utan valutaväxlingspåslag för dig som reser mycket utomlands. Läs om fördelar, nackdelar och risker längre ner på sidan innan du väljer att ansöka om ett kreditkort.

Jämför 2 st. kreditkort utan valutapåslag

Populärt val
Högsta kredit 120 000 kr
Räntefritt Upp till 56 dagar
Ränta 9,74 - 28,24 %
Årsavgift 0 kr
 • 56 dagar räntefri kredit
 • 300+ butiker med rabatt
 • 0 kr årsavgift
 • Fördelaktig reseförsäkring
Högsta kredit 150 000 kr
Räntefritt Upp till 45 dagar
Ränta 19,99 %
Årsavgift 0 kr
 • Ingen årsavgift
 • Upp till 10 % bonus
 • Reseförsäkring

Vad är kreditkort utan valutapåslag?

Kreditkort utan valutapåslag

Ett kreditkort utan valutapåslag är ett kort som inte tar ut någon extra avgift när du betalar i en annan valuta än svenska kronor. Det betyder att du slipper betala mer än den växelkurs som kortnätverket (t.ex. Visa eller Mastercard) använder sig av.

Snabbfakta – Vad kännetecknar kreditkort utan valutaavgift och uttagskostnad?

 • Inga extra avgifter när du handlar eller tar ut pengar i utländsk valuta.
 • Bättre växelkurs än om du växlar kontanter eller använder andra kort som har valutapåslag.
 • Kortet har andra fördelar som reseförsäkring, cashback, bonuspoäng eller rabatter.
 • Högre årsavgifter, högre räntor, färre förmåner, begränsad acceptans, dolda avgifter eller villkor.
 • Lämpar sig bäst för personer som reser ofta eller handlar online från andra länder.

Skillnaden mellan valutaväxlingspåslag och uttagsavgift

Valutaväxlingspåslag är ett procentuellt påslag som banken eller kortnätverket (t.ex. Visa eller Mastercard) tar ut när du handlar eller tar ut pengar i en annan valuta. Detta påslag är baserat på den växelkurs som gäller vid tidpunkten för transaktionen. Valutaväxlingspåslaget varierar mellan olika kort, men brukar ligga mellan 1 och 2 procent.

Uttagsavgift är en fast avgift som banken eller kortnätverket tar ut när du tar ut kontanter i en bankomat eller på ett växlingskontor. Denna avgift är oberoende av vilken valuta du tar ut, men kan variera beroende på om du tar ut pengar inom eller utanför EU. Uttagsavgiften varierar också mellan olika kort, men brukar ligga mellan 0 och 40 kronor per uttag.

För att undvika onödiga avgifter när du använder ditt kort utomlands är det bra att jämföra olika kort och se vilka som har låga eller inga valutaväxlingspåslag och uttagsavgifter. Du kan också betala och ta ut pengar i lokal valuta istället för svenska kronor, eftersom det oftast ger dig en bättre växelkurs.

Topplista – Kreditkort utan valutapåslag 2024:

 1. Collector Easyliving: Kreditkort utan valutapåslag och som har låga utgifter – 0 %
 2. Forex Bank: Kort ut någon extra kostnad när du använder det i andra valutor – 0 %
 3. Norwegian Bank: Passar för resor och som har en låg avgift när du växlar valuta – 1,75 %
 4. Marginalen Traveller: Billigare att resa med en låg kostnad för utländsk valuta – 1,65 %
 5. Re:member Flex: Ger dig rabatt, försäkringar och som har en låg avgift för valutaväxling – 1,75 %

Grundkrav för kreditkort utan valutapåslag

För att få ett kreditkort utan valutapåslag måste man uppfylla några grundkrav. Dessa krav är också de lägsta för att få ett kort utan valutaavgift beviljat. Om man inte uppfyller samtliga grundkrav, så är det stor chans att man inte får ett kreditkort.

 • Måste vara minst 18 år gammal.
 • Svensk medborgare eller uppehållstillstånd i Sverige.
 • Deklarerad och regelbunden inkomst.
 • Ha en god kreditvärdighet.
 • Inga betalningsanmärkningar.
 • Ingen aktiv skuld hos Kronofogden.

Hur hittar man bästa kreditkortet utan valutapåslag?

Vi hjälper dig att hitta det bästa kreditkortet utan valutapåslag. Alternativen som finns på marknaden är många. Du kan till och med hitta gratis kreditkort utan avgift som inte har något valutapåslag. Det finns också möjlighet att välja ett resekort då den här typen av kreditkort kommer med flera förmåner för den som reser mycket.

Då kan du i många fall även få billigare resor och andra bra erbjudanden att ta del av under semestern. Du kan dessutom hitta resekort och andra kreditkort som erbjuder gratis kontantuttag. Det gäller i såväl Sverige som utomlands.

Varför kreditkort utan valutapåslag och uttagsavgift?

Att resa till olika länder har för många blivit en del av vardagen de senaste åren. Det är såväl smidigt som billigt att flyga numera. I och med detta har även behovet av ett bra kreditkort utan valutapåslag eller uttagsavgift ökat kraftigt.

Du kan idag hitta många långivare av kreditkort som erbjuder kort utan valutaväxlingspåslag. Medan flertalet banker fortfarande tar ut en avgift för valutapåslag är därför ett kreditkort ett bra alternativ för den som reser mycket.

Lista: Kort utan valutaväxlingspåslag och uttagsavgift

Här är en tabell över vad banker och kreditkortbolag tar ut i avgift om du väljer betala med kort utomlands. Jämför olika kreditkort utan valutapåslag och hitta den som passar dig bäst. Tänk på att alla avgifter, bonusar och kostnader inte finns med i tabellet nedan.

Bank/KreditkortbolagValutaväxlingspåslagUttagsavgift
Wise0 %0 kr (upp till 200 GBP / mån)
N260 %0 kr (upp till 5 uttag / mån)
Revolut0 %0 kr (upp till 2 000 kr / mån)
Collector Easyliving0 %3 % av beloppet (minst 35 kr)
Northmill Bank Debet0 %0 SEK
Bank Norwegian1,75 %0 SEK
Swedbank1,65 %0 kr (inom EU), 35 kr (utanför EU)
Nordea1,55 %0 kr (inom EU), 35 kr (utanför EU)
Handelsbanken1,65 %0 kr (inom EU), 40 kr (utanför EU)
SEB1,65 %0 kr (inom EU), 35 kr (utanför EU)
ICA Banken1,5 %0 kr (inom EU), 35 kr (utanför EU)
Coop1,5 %0 kr (inom EU), 35 kr (utanför EU)
Santander1,75 %3 % av beloppet (minst 35 kr)
American Express2 %4 % av beloppet (minst 25 kr)

Tabellen visar de avgifter som gäller för kortköp och kontantuttag i annan valuta än svenska kronor. Observera att det kan finnas andra avgifter som inte är inkluderade i tabellen, till exempel årsavgifter, räntor eller avgifter från bankomaten. Du bör alltid kontrollera de fullständiga villkoren för ditt kort innan du använder det utomlands.

Fördelar med kreditkort utan valutapåslag och uttagsavgift utomlands

 • Inga extra avgifter när du handlar eller tar ut pengar i utländsk valuta. Det kan spara dig mycket pengar om du reser ofta eller handlar online från andra länder.
 • Bättre växelkurs än om du växlar kontanter på flygplatsen eller i en växlingsbutik. Du betalar samma kurs som banken eller kreditkortsföretaget får från Visa eller Mastercard, utan något påslag.
 • Använd kreditkortet som en extra buffert om du får en oväntad utgift på resan eller i vardagen. Du har oftast en räntefri period på upp till 60 dagar innan du behöver betala tillbaka krediten.
 • Få andra förmåner som reseförsäkring, cashback, bonuspoäng eller rabatter hos olika butiker och webbplatser. Det kan göra din resa eller ditt köp ännu mer fördelaktigt.

Nackdelar och risker med betalkort utan valutaväxlingspåslag

 • Kortet kan ha högre årsavgifter eller högre räntor än andra kreditkort. Det kan göra att du betalar mer i längden om du inte betalar tillbaka din kredit i tid.
 • Ditt kreditkort kan ha färre förmåner eller bonusprogram än andra kreditkort. Det kan göra att du missar möjligheten att få rabatter, cashback, poäng eller försäkringar som kan vara värdefulla för dig.
 • Vissa kreditkort utan valutapåslag kan ha begränsad acceptans i vissa länder eller regioner. Det kan göra att du inte kan använda ditt kort överallt eller att du får problem med att betala med kortet.
 • Kreditkort kan ha dolda avgifter eller villkor som du inte är medveten om. Det kan göra att du får oväntade kostnader eller problem med ditt kort om du inte läser det finstilta noggrant.

Tips för att slippa valutapåslag och uttagsavgift

Vill du inte byta kreditkort inför nästa resa finns det några andra punkter som du kan tänka på. Oavsett om det handlar om valutaväxlingspåslag eller uttagsavgift så kommer du att tjäna på det i längden. Däremot är ett bra resekort fortfarande det bästa sättet att slippa dessa.

 • Växla redan hemma – Istället för att betala med kort på resan. Växla istället hemma där du vet att du får en bra växlingskurs. Detta kan vara särskilt bra om du ska till en destination där kortbetalning inte hör till vanligheterna.
 • Större summor – Ta ut större summor på en gång. Detta är särskilt viktigt att tänka på om du har ett resekort med fast avgift för uttag. Med en större summa behöver du betala den färre gånger.
 • Välj rätt plats – På en del destinationer skiljer sig växlingskontoren åt. Jämför därför bäst växelkurs innan du bestämmer dig för ett ställe. I slutändan innebär det mer pengar i din egen ficka.

Bästa kreditkortet – Ingen valutaavgift

 1. P.F.C Freemium: Ett prepaid kort som inte har någon årsavgift, ränta eller bonussystem. Du får också gratis uttag upp till 3 000 kr per månad i bankomat.
 2. Lunar Standard: Ett prepaid kort som saknar årsavgift, ränta eller bonussystem. Du får också tillgång till Lunars app där du kan hantera dina pengar och få personlig rådgivning.
 3. N26 Standard: Ett kontokort som inte har någon årsavgift, ränta eller bonusprogram. Du får också ett gratis bankkonto med IBAN och ett virtuellt kort som du kan använda för onlineköp.
 4. Lunar Pro: Ett prepaid kort som har en årsavgift på 149 kr, men ingen ränta eller bonussystem. Du får också tillgång till Lunars app med fler funktioner, samt en reseförsäkring och ett metallkort.
 5. Revolut Standard: Ett prepaid kort som är utan årsavgift eller ränta, men ett bonusprogram där du kan få cashback på vissa köp. Du får också gratis uttag upp till 2 000 kr per månad i bankomat, och du kan växla mellan 30 olika valutor utan avgift upp till 50 000 kr per månad.

Guide: Ansök kreditkort utan valutapåslag steg-för-steg

För att ansöka om ett kreditkort utan valutapåslag behöver du följa dessa steg:

 1. Jämför olika kreditkort utan valutapåslag och välj det som passar dig bäst. Du kan använda Kredity för att se en lista över alla kort och deras egenskaper, fördelar, villkor samt kostnader.
 2. Klicka på det kort du vill ansöka om och gå vidare till kreditkortsbolagets hemsida. Där kan du läsa mer om kortet och se de fullständiga villkoren.
 3. Fyll i en ansökan online med dina personuppgifter, inkomst, utgifter och eventuella skulder. Du behöver också ange hur stor kreditgräns du önskar och om du vill ha några tilläggstjänster som reseförsäkring eller cashback.
 4. Signera din ansökan med BankID och skicka in den. Om du inte har BankID kan du kontakta kreditkortsbolaget och se om de har andra alternativ för att signera din ansökan, till exempel via pappersblankett.
 5. Invänta svar från kreditkortsbolaget. De kommer att göra en kreditprövning och bedöma din betalningsförmåga. Om din ansökan blir godkänd får du ett besked om din beviljade kreditgräns och när du kan förvänta dig att få ditt kort hemskickat.

Vanliga frågor

» Finns det kreditkort helt utan valutapåslag?

Ja, absolut. Vi listar flera resekort där du slipper valutapåslagen helt och hållet.

» Är uttagsavgiften en fast avgift?

Det beror på kreditkortet. Vissa tar en procentsats medan andra tar en fast avgift. Ofta runt 25-45 kr i sådana fall.

» Går det att slippa uttagsavgiften helt?

Ja, vi har även kreditkort som inte har någon uttagsavgift.

» Har kreditkort utan valutapåslag även andra fördelar?

Ja, många har också en reseförsäkring inbakad. Även andra fördelar förekommer.

Uppdaterad: 2 december 2023