UC kommenterar betänkande om överskuldsättning

UC kommenterar betänkande om överskuldsättning.
Av Stefan Persson Lästid: 2 min

Nyligen presenterade Överskuldsättningsutredningen sitt betänkande till civilminister Erik Slottner. Gabriella Göransson, vd för UC, är kritisk till utredningens förslag om ett nytt kreditregister i Sverige.

Sverige har redan en välfungerande kreditupplysningsverksamhet och svenska banker har lägst andel problemlån i Europa”, säger Göransson.

Förslaget register har liten effekt

Göransson anser dessutom att ett Skri-register, som utredningen föreslår, inte skulle minska skuldsättningen i samhället. Alla som lånar ut pengar har redan tillgång till den information som behövs för att bedöma om någon kan betala tillbaka lånet. Detta gäller även lån utan UC. Det riktiga problemet är att det finns några få som inte bryr sig om den informationen och som tar ut höga räntor och avgifter från låntagaren.

Utöver det framhåller Gabriella Göransson även att nuvarande register går att förbättra med små medel men med en stor effekt. Pressmeddelandet presenterade inte detaljer för detta. Men de inkassoskulder som ska rapporteras in tycker hon kan likväl rapporteras in till dagens system. Dessutom lyfter hon fram att en utveckling av ett nytt Skri-register förmodligen kommer ta längre tid än vad utredningen kommit fram till.

UC välkomnar en del förslag

Trots motståndet till nytt Skri-register så finns det delar i rapporten som Gabriella Göransson och Upplysningscentralen välkomnar. Däribland ser vi ändrad avräkningsordning på skulder, ett nytt kostnadstak samt ett sänkt räntetak.

Enligt Göransson är inte dessa åtgärder bara snabbare och effektivare utan avräkningsordningen på skulder skulle också se till att en del aktörer försvinner som är bidragande till ökad överskuldsättning.
Senaste inläggen