Styrräntan höjdes med ytterligare 0,25% – ECB

Styrräntan höjdes med ytterligare 0,25% - ECB.
Av Stefan Persson Lästid: 2 min

Den 27 juli 2023 beslutade ECB att höja styrräntan med 0,25 procentenheter, eller 25 poäng. Refinansieringsräntan rör sig därmed från 4,00 procent till 4,25 procent. Medan räntan på bankinsättningar i ECB landar på 3,75 procent. Marginalräntan i sin tur hamnar på 4,0 procent. Ändringarna gick i effekt 2 augusti.

Nionde raka höjningen sedan 2022

Det var den nionde raka höjningen sedan ECB började strama åt penningpolitiken i juni 2022. Anledningen till höjningen var att inflationen i euroområdet hade legat över ECB:s mål på 2 procent under en längre tid, främst på grund av höga energi- och råvarupriser samt löneökningar. Samtidigt höjde även USAs centralbank styrräntan för den amerikanska dollarn med 0,25%.

Nödvändigt enligt Lagarde

ECB:s ordförande Christine Lagarde sa att räntehöjningen var nödvändig för att säkerställa att inflationen återgår till målet på medellång sikt. Hon sa också att ECB-rådet inte gav någon framåtriktad vägledning för nästa möte i september, utan att det skulle bero på de inkommande data. Hon betonade dock att ECB var fast besluten att bekämpa inflationen med de tillgängliga verktygen. Den senaste höjningen skedde i juni 2023.

Väntat räntebesked

Räntebeskedet var väntat av marknaden och hade inte någon större effekt på börserna eller valutakurserna. Euron föll dock något mot dollarn efter beskedet. Räntehöjningen ökade också pressen på andra centralbanker i Europa, som Riksbanken i Sverige, att följa efter och höja sina styrräntor.

Relaterat innehåll:

Senaste inläggen