Vad är ett pantlån?
Om du har en värdefull sak som du kan lämna till en pantbank kan du få ett pantlån baserat på hur mycket saken är värd. Det kan vara något av metall, en klocka eller något elektroniskt. Du behöver inte visa att du har en fast inkomst och pantbanken bryr sig inte om din kreditvärdighet. Du får pengarna direkt och kan betala tillbaka lånet när du vill inom en bestämd period. Om du däremot inte gör det kommer pantbanken att auktionera ut det du lämande i pant.
Snabbfakta om pantbanker och pantlån
- 250 000 st svenskar går till en pantbank varje år och byter sina föremål mot ett pantlån.
- Över 2 miljarder kronor lånar svenskarna via pantbanken varje år.
- 5 000 kr lånar man i genomsnitt via en pantbank.
- 21 st pantbanksföretag finns i Sverige med med totalt 57 st kontor.
- 10% av låntagarna hämtar inte ut sina pantade föremål. De auktioneras sedan ut.
Vanligaste föremål att pantsätta
Vad kan man pantsätta? På en pantbank kan man panta olika typer av föremål som har ett andrahandsvärde för pantbanken. Det kan vara allt från smycken och klockor till elektronik och fordon. De vanligaste föremålen som pantsätts är:
- Guldföremål från 14 karat till 24 karat, som ringar, halsband, armband, örhängen och mynt.
- Finare musikinstrument av kända tillverkare, som gitarrer, fioler, saxofoner och dragspel.
- Dyra klockor som ska ha äkthetsintyg från urmakare, som Rolex, Omega, Breitling och Cartier.
- Nyare elektronik som mobiltelefoner, surfplattor, digitalkameror, datorer och spelkonsoler av de dyraste modellerna.
- Konst av kända konstnärer med äkthetsintyg, som målningar, skulpturer, grafik och keramik.
- Fordon som motorcyklar, bilar, husvagnar och båtar som ska vara i gott skick och ha alla nödvändiga dokument.
Det finns också andra föremål som kan panta på en pantbank, som antikviteter, designervaror, mattor, böcker och mynt. Det beror på pantbankens utbud och efterfrågan. Det bästa sättet att veta om ett föremål kan panta är att kontakta pantbanken eller besöka deras hemsida för mer information.
Grundkrav för att ta ett pantlån
Pantbanken värderar det du lämnar in och erbjuder dig en lånesumma som baseras på värdet. Men för att kunna få ett lån behöver du uppfylla några grundkrav.
- Måste vara minst 18 år gammal
- Ha en giltig fotolegitimation
- Något att pantsätta (exempelvis smycken, klockor, elektronik eller konst)
Hur man ansöker om ett pantlån
För att ansöka om ett pantlån behöver du göra följande:
- Hitta en pantbank som erbjuder pantlån. Du kan söka på nätet eller använda Svenska Pantbanksföreningens hemsida för att hitta din närmaste pantbank.
- Ta med dig det föremål du vill pantsätta och en giltig fotolegitimation till pantbanken. Du måste vara minst 18 år för att få ett pantlån .
- Låt pantbanken värdera ditt föremål och ge dig ett erbjudande om hur mycket du kan låna. Du kan oftast få en värdering på distans eller på plats .
- Acceptera eller avböj erbjudandet. Om du accepterar får du pengarna direkt i handen och ett pantkvitto som bevis på lånet. Om du avböjer får du tillbaka ditt föremål utan kostnad .
- Återbetala lånet inom den bestämda tiden, oftast fyra månader. Du kan som tidigare nämnt också välja att förlänga lånet mot en extra avgift. Om du inte betalar tillbaka lånet i tid kommer pantbanken att sälja ditt föremål på auktion.
Topplista – Digitala pantbanker i Sverige
Det finns många pantbanker i Sverige som erbjuder pantlån. Här är en lista över några av dem:
- Pantbanken Sverige är Sveriges största pantbanksföretag med 22 kontor runt om i landet och en digital pantbank på nätet.
- Sefina Pantbank är en av de äldsta pantbankerna i Sverige med 16 kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och andra städer.
- Pantit är en pantbank online som låter dig belåna eller sälja smycken och andra föremål av guld, silver och diamanter.
- Belona Pantbank är en digital pantbank som grundades 2019 och låter dig belåna eller sälja smycken samt andra dyrbara föremål av guld, silver, diamanter m.m.
Det finns fler pantbanker i Sverige som du kan hitta på Svenska Pantbanksföreningens hemsida eller genom att söka på nätet.
Vilken pantbank har lägst ränta?
Räntan för pantlån kan variera mellan olika pantbanker och beroende på hur mycket och hur länge du lånar. Det är därför bra att jämföra räntor och villkor innan du väljer en pantbank. Här är några exempel på räntor hos några pantbanker i Sverige:
- Pantbanken Sverige har en rörlig ränta som ligger mellan 2,20% och 3,75% per månad beroende på lånebelopp och kontor.
- Sefina Pantbank har en rörlig ränta som ligger mellan 2,95% och 25,95% per år beroende på lånebelopp och kreditvärdighet.
- Pantit har en rörlig ränta som ligger på 2,95% per månad oavsett lånebelopp.
Det är viktigt att komma ihåg att räntan inte är den enda kostnaden för ett pantlån. Det kan också tillkomma avgifter för uppläggning, förlängning, försening och uttag. Du bör därför alltid fråga om den effektiva räntan som visar den totala kostnaden för lånet.
Vilket pantbank har bäst service?
Vilken pantbank som har bäst service beror på olika faktorer som kundbemötande, värdering, ränta, avgifter och utbud. Det kan också variera mellan olika kontor och personal. Det bästa sättet att få en uppfattning om en pantbanks service är att läsa omdömen från andra kunder som har använt sig av pantbanken. Du kan till exempel använda dig av webbplatser som Kredity, Trustpilot eller Google Recensioner för att se vad andra tycker om olika pantbanker.
Här är några exempel på omdömen från kunder som har använt sig av några pantbanker i Sverige:
- Pantbanken Sverige har ett genomsnittligt betyg på 2,7 av 5 stjärnor baserat på 7 omdömen på Trustpilot. Vissa kunder är nöjda med pantbankens snabba och smidiga service, medan andra är missnöjda med pantbankens värdering, ränta och bemötande.
- Pantit har ett genomsnittligt betyg på 4,8 av 5 stjärnor baserat på 71 omdömen på Trustpilot. De flesta kunder är mycket nöjda med pantbankens enkla och trygga process, bra priser och snabba utbetalningar.
- Sefina Pantbank har inga omdömen på Trustpilot, men har ett genomsnittligt betyg på 3,8 av 5 stjärnor baserat på 17 omdömen på Google Recensioner. Vissa kunder är nöjda med pantbankens trevliga och professionella personal, medan andra är missnöjda med pantbankens låga värdering och höga ränta.
Innan du tar ett pantlån kan det vara bra att läsa flera omdömen från olika källor för att få en mer nyanserad bild av en pantbanks service. Du kan också besöka olika pantbanker och jämföra deras erbjudanden och villkor innan du bestämmer dig för vilken pantbank du vill använda dig av.
Vilka är Svenska pantbanksföreningen?
Svenska pantbanksföreningen är en branschorganisation som samlar de svenska pantbankerna. Föreningen bildades 1950 och har till syfte att verka för en sund utveckling av pantbanksverksamheten i Sverige. Föreningen har 21 medlemsföretag med 73 kontor i Sverige, Finland och Norge.
Svenska pantbanksföreningen arbetar bland annat med att:
- Informera om pantbankernas tjänster och fördelar
- Främja samarbete och erfarenhetsutbyte mellan pantbankerna
- Bevaka lagstiftning och regler som berör pantbanksbranschen
- Anordna utbildningar och konferenser för pantbanksanställda
- Arrangera välgörenhetsauktioner för olika ändamål
- Hjälpa kunder att hitta sin närmaste pantbank
Fördelar och nackdelar med pantlån
Ett pantlån kan vara bra om du behöver pengar snabbt och inte har någon annan möjlighet att låna. Men det finns också några nackdelar med pantlån som du bör känna till. Här är några för- och nackdelar med att låna pengar via en pantbank:
Fördelar
- Inget krav på fast inkomst eller en god kreditvärdighet. Pantbanken tar ingen kreditupplysning på dig, utan bara värderar det du lämnar i pant.
- Du får pengarna direkt i handen när du lämnar in din pant. Du behöver inte vänta på någon handläggning eller godkännande.
- Möjlighet att låna mot olika typer av föremål, som smycken, klockor, elektronik, musikinstrument, konstverk och så vidare. Allt som har ett andrahandsvärde för pantbanken kan användas som pant.
- Du kan återbetala lånet när du vill inom en bestämd period, oftast fyra månader. Om du vill förlänga lånet kan det vara möjligt mot en extra avgift.
Nackdelar
- Pantlånet kommer med en hög effektiv ränta, oftast mellan 35% och 50%, beroende på pantbank. Det blir dyrare ju längre tid du har lånet.
- Du riskerar att förlora din pant om du inte betalar tillbaka lånet i tid. Pantbanken har rätt att sälja din pant på auktion för att få tillbaka sina pengar. Det kan innebära att du får mindre än vad din pant var värd från början.
- Ingen möjlighet att låna mer än vad din pant är värd. Pantbanken bestämmer hur mycket de vill låna ut baserat på sin egen värdering av din pant. Det kan vara lägre än vad du hade hoppats på eller vad marknadsvärdet är.
- Det du lämnar i pant måste vara värdefullt. Om du inte har något som pantbanken accepterar som säkerhet kan du inte få ett pantlån.
Ångerrätt på pantlån
Du kan ångra ett pantlån inom 14 dagar från det att du har fått lånet. Det kallas för ångerrätt och gäller enligt distansavtalslagen. Om du vill ångra ett pantlån måste du meddela pantbanken skriftligen och lämna tillbaka lånebeloppet och eventuella avgifter. Du får då tillbaka din pant utan kostnad.
Om du vill ångra ett pantlån efter 14 dagar måste du lösa lånet genom att betala tillbaka lånebeloppet, räntan och eventuella avgifter. Du får då tillbaka din pant, men du måste betala för den tid du har haft lånet.
Uppdaterad: 20 November 2023
Stefan har haft ett brinnande intresse för frågor som rör privatekonomi så länge han kan minnas. Detta kombinerat med en akademisk bakgrund inom både ekonomi och humaniora samt mångårig erfarenhet inom den privata sektorn gör att uppdraget som analytiker och skribent passar som handen i handsken.
Idag är Stefan en av de främsta skribenterna och analytikerna på Kredity som hjälper dig att navigera bland lånen med hjälp av hans recensioner, guider och jämförande artiklar.