Konkurser drabbar minst 28 000 anställda – UC

Konkurser drabbar minst 28 000 anställda - UC.
Av Stefan Persson Lästid: 2 min
Fler konkurser enligt UC.

Enligt UC:s nya statistik har antalet företag som gått i konkurs ökat med 31 procent i juni jämfört med samma månad förra året. Det är det högsta antalet på tio år för både juni och första halvåret totalt. Sett till UC’s siffror så kommer detta direkt påverka minst 28 000 anställda då dessa blivit av med sina jobb som följd.

Hotell och restaurang har nästan fördubblat antalet konkurser

Alla stora branscher som UC övervakar i sin månadsstatistik har haft en kraftig ökning av konkurser i juni jämfört med förra året. Till exempel har detaljhandeln haft 33 procent fler konkurser, partihandeln 29 procent, transport 34 procent och byggindustrin 20 procent. Detta går i linje med oförändrad eller negativ lönsamhet i livsmedelsbranschen.

Fler väljer lån med dåliga villkor

Enligt Johanna Blomé, ekonom på UC, ser kreditupplysningsföretaget att arbetslöshet är en av de stora anledningarna till att fler väljer lån med dåliga villkor och olika slags snabblån. På sikt kan detta leda till en stor kostnad inte bara för låntagaren utan även samhällsekonomin i stort menar Blomé. Bland dessa snabblån kan även lån utan UC förekomma, vilket kreditupplysningsföretaget i sådana fall inte har egna siffror på.

Oförändrat beteende under sommaren

Detta till trots så meddelar Johanna Blomé i samma pressrelease från UC att beteendet under sommaren inte nödvändigtvis förändrats. Hon menar att man enligt rapporter från reseindustrin kan se att sommarsemestern inte är något man kommer avstå ifrån.

Hon påpekar samtidigt att detta kan leda till ytterligare ökade klyftor i samhället och uppmanar till omedelbara åtgärder för att säkerställa att de mest utsatta hushållen inte hamnar i en skuldfälla. Utöver det bör de som inte vill avstå sommarsemester utomlands ta höjd för den svaga svenska kronan och vara beredda på att det kan uppkomma växlingsproblem.

Ingen ljus framtidsprognos – få nystarter

Sett till siffrorna i samma pressrelease från UC så är inte de framtida siffrorna heller för ljusa. Nämligen så är det märkbart färre som vågar starta nya företag inom flertalet branscher. Antalet nystartade företag i juni minskade jämfört med förra året med totalt 10 procent.

Inom flera branscher har nystarterna rasat kraftigt. Jämfört med maj förra året har nystarter inom bygg minskat med 88 procent, detaljhandeln med 86 procent och hotell- och restaurang med 89 procent.

Senaste inläggen