Hypotekslån till låg ränta

Hypotekslån betyder att du som tar ett lån sätter något som säkerhet för lånet. Den vanligaste formen av hypotekslån idag i Sverige är bolån. Den här låneformen kräver alltså alltid att det finns någon form av reell säkerhet för lånet. Givetvis överlämnar du dock inte själva bostaden till din långivare. Tanken är att du själv ska bo i huset även om du tar ett så kallat bottenlån. Däremot intygar pantbrevet bankens rätt till din bostad om du inte kan återbetala ditt lån i tid.

🏆 Populärt val
Lånebelopp 20 000 kr - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Effektiv ränta 3,45% - 22,9%
Åldersgräns 18 år
  • 22 st långivare och banker
  • Betalningsanm. OK
  • Endast 1 kreditupplysning
  • Samla lån och krediter
Lånebelopp 200 000 kr - 9 500 000 kr
Löptid 1 år - 30 år
Effektiv ränta 1,25% - 1,45%
Åldersgräns 18 år
  • Låg ränta
  • Belåna 65% av bostaden
  • Amortera i egen takt
  • Kostnadsfri bolånespecialist

Hypotekslån för dig som är pensionär

HypotekslånÄven du som är pensionär kan få ett så kallat hypotekslån. Det finns med andra ord idag speciella lån för dig som kommit upp i åldern och behöver låna pengar. Långivaren låter dig låna pengar med din bostad som garanti för lånet. Eftersom många bostäder ökat i värde senaste åren är det ett bra alternativ för dig som inte har så mycket likviditet idag.

Du betalar nämligen inte någon löpande ränta för den här typen av lån. Istället så betalar du en fast summa efter en förutbestämd tid. Dessutom är det då möjligt för dig att få lite mer pengar att röra dig med. Det får du då utan att behöva flytta från ditt hem.

Lån med säkerhet och billig låg ränta

Ett hypotekslån är ofta det billigaste lånet som du kan få. Eftersom du lämnar en säkerhet för lånet kräver inte banken lika hög ränta. Därför blir det också ett billigt och bra lån med låg ränta för dig. Vanligtvis kan du låna upp till 80% av bostadens värde. Det innebär att du själv måste betala ungefär 20% i handpenning om du ska köpa en bostad.

Själva handpenningen sparar man däremot ofta ihop. Därför finns det idag även möjlighet till andra lån för att kunna betala handpenningen. Det kan exempelvis vara ett vanligt privatlån. Privatlån är emellertid i regel inte lika billiga som hypotekslån. Du bör ser över din ekonomi ordentligt innan du lånar till handpenningen.

Fördelar och nackdelar med hypotekspension och hypotekslån

Hypotekspension finns för dig som är över 60 år gammal och äger ditt boende. Den här typen av lån för pensionärer gör det möjligt för dig att låna pengar med bostaden som säkerhet. Lånet betalar du sedan tillbaka när du säljer bostaden. Således innebär inte lånet några löpande kostnader. Man skulle kunna säga att du tar ut vinsten av försäljningen innan du faktiskt sålt fastigheten.

Det finns därmed väldigt många fördelar. Bland annat en utökad personlig och ekonomisk frihet. Men som med så mycket annat kommer såklart ditt hypotekslån även med vissa nackdelar. Det är viktigt att ha i åtanke att lånet du alltid måste betala tillbaka ditt lån.

Skulle låneperioden löpa ut kan du bli tvungen att sälja din bostad och flytta ut. Vidare innebär det såklart att eventuella arvingar inte får lika stor utdelningen när bostaden ska säljas om du som ägare skulle gå bort.

Källa: Konsumenternas

Uppdaterad: 31 July 2023

Vanliga frågor

» Vad är skillnaden på hypotekslån och hypotekspension?
För hypotekslånet sätter du ofta din bostad som säkerhet. Hypotekspension fungerar efter samma princip men har ofta 60 år som lägsta ålder.
» Kan jag uppge annat än min bostad som säkerhet för hypotekslånet?
I princip ja. Men ofta är bostaden en förutsättning för ett hypotekslån.
» Ställs det krav på vad jag får göra med mitt hypotekslån?
Nej, du är helt fri att använda pengarna hur du själv önskar.