Hypotekslån

Här listar vi långivare och låneförmedlare av hypotekslån för pensionärer. Jämför olika aktörer här på Kredity och hitta det lån som passar dig bäst. Lite längre ner på sidan förklarar vi vad ett hypotekslån är och hur det fungerar. Tänk på att läsa igenom fördelar, nackdelar och risker med den här typen av lån innan du tar ett beslut.

Jämför 4 st. hypotekslån med Kredity

Populärt val
Lånebelopp 20 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Ränta 3,45 - 22,9%
Uppläggningsavgift 0 kr
 • 21 st långivare och banker
 • Betalningsanm. OK
 • Endast 1 kreditupplysning
 • Samla lån och krediter
Lånebelopp 200 000 - 9 500 000 kr
Löptid 1 år - 30 år
Ränta 1,25 - 1,45%
Uppläggningsavgift 0 kr
 • Låg ränta
 • Belåna 65% av bostaden
 • Amortera i egen takt
 • Kostnadsfri bolånespecialist
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 2 år - 15 år
Ränta 2,95 - 29,95%
Uppläggningsavgift fr. 0 kr
 • 35 st. långivare
 • Betalningsanm. OK
 • Samla lån
 • Även bolån

Vad är hypotekslån?

Hypotekslån

Hypotekslån är ett samlingsnamn för lån där långivaren kräver en konkret säkerhet (pant) för att kunna bevilja ett lån. Ordet hypotek kommer från grekiskans hypotheke, som betyder pant. Den vanligaste typen av hypotekslån är bolån, där du lånar pengar för att köpa en bostad och använder bostaden som säkerhet.

Hypotekslån för dig som är pensionär

För den som är pensionär är ett hypotekslån en möjlighet att ta lån. Det finns med andra ord idag speciella pensionärslån för den som kommit upp i åldern och behöver låna pengar.

Eftersom många bostäder ökat i värde senaste åren är det ett alternativ för dig som inte har så mycket likviditet idag. Långivaren låter då dig låna pengar med din bostad som garanti för lånet.

Du betalar nämligen inte någon löpande ränta på ett hypotekslån. Istället så betalar du en fast summa efter en förutbestämd tid. Man får med andra ord extra pengar att röra sig med utan att behöva flytta från sitt hem.

Varför behövs hypotekslån?

De flesta människor har inte råd att köpa en bostad med bara sina egna pengar. Då behöver de låna pengar från en långivare, till exempel en bank eller ett kreditbolag. Men långivaren vill inte ta risken att låna ut pengar utan någon garanti för att få tillbaka dem. Därför kräver de att du lämnar något av värde som pant för hypotekslånet. Om du inte kan betala tillbaka lånet kan långivaren ta över panten och sälja den för att få tillbaka sina pengar. Detta kallas för att realisera panten.

Topplista – Hypotekslån 2024

 1. Zensum: Jämför olika hypotekslån via låneförmedlare.
 2. Hypoteket: Ansöka om ett lån direkt med BankID.

Statistik

Lägsta lånebelopp 5 000 kr
Högsta lånebelopp 9 500 000 kr
Räntespann 1,25 - 31,89%
Uppläggningskostnad 0 - 0 kr
Löptid 1 – 30 år
Utan UC 0 st
Direktutbetalning 1 st
Direktutbetalning 24/7 0 st
Betalningsanmärkning 4 st

Vilka typer av hypotekslån finns det?

Det finns olika typer av hypotekslån beroende på vad du använder som pant och vad du lånar pengar till. De vanligaste typerna av hypotekslån är:

 • Bolån: Du lånar pengar för att köpa en bostad, till exempel en villa, ett radhus, en bostadsrätt eller ett fritidshus. Du använder bostaden som pant för lånet. Bolånet kan vara upp till 85 procent av bostadens värde. Resten måste du betala med en kontantinsats.
 • Billån: Du lånar pengar för att köpa en bil. Du använder bilen som pant för lånet. Billånet kan vara upp till 80 procent av bilens värde. Resten måste du betala med en kontantinsats eller ett privatlån.
 • Fritidslån: Du lånar pengar för att köpa ett fritidsfordon, till exempel en båt, en husvagn eller en motorcykel. Du använder fordonet som pant för lånet. Fritidslånet kan vara upp till 80 procent av fordonets värde. Resten måste du betala med en kontantinsats eller ett privatlån.

Ränta på hypotekslån

Räntorna varierar på hypotekslån mellan olika banker och kreditbolag. Listräntor för hypotekslån med tre månaders bindningstid och 70 % belåningsgrad brukar ligga mellan 4 – 5 %. Faktorer, såsom lånebelopp, lånetid, belåningsgrad, kreditvärdighet och kundrelation spelar in vilken ränta du får.

Hur beräknas räntan på ett hypotekslån?

Räntan (kostnaden för lånet) på hypotekslånet beror på flera faktorer, såsom:

 • Marknadsräntan: Det är den ränta som råder på marknaden mellan olika långivare och låntagare. Marknadsräntan påverkas av utbud och efterfrågan, inflation, konjunktur och penningpolitik.
 • Lånebeloppet: Det är det totala beloppet som du lånar. Ju större lånebeloppet är, desto högre blir räntan i regel.
 • Lånetiden: Det är den tid som du har på dig att betala tillbaka lånet. Ju längre lånetiden är, desto högre blir räntan i regel.
 • Belåningsgraden: Det är hur stor andel av pantens värde som du lånar. Ju högre belåningsgraden är, desto högre blir räntan i regel.
 • Kreditvärdigheten: Det är hur stor sannolikhet det är att du kan betala tillbaka lånet i tid. Kreditvärdigheten baseras på din inkomst, dina utgifter, dina skulder, din betalningshistorik och din kreditupplysning. Ju bättre kreditvärdighet du har, desto lägre blir räntan i regel.
 • Kundrelationen: Det är hur mycket affärer du har med långivaren. Om du har flera produkter och tjänster hos samma långivare, till exempel ett lönekonto, ett sparkonto, ett kreditkort eller en försäkring, kan du få en lägre ränta på ditt hypotekslån.

Räntan på ett hypotekslån är oftast individuell och förhandlingsbar. Det betyder att du kan få olika räntor från olika långivare och att du kan försöka pruta ner räntan hos din långivare. Det är därför bra att jämföra olika erbjudanden innan du bestämmer dig för ett hypotekslån.

Ger lån med säkerhet en billig låg ränta?

Ett hypotekslån är ofta det billigaste lånet som man kan få. Eftersom man lämnar en säkerhet för lånet, så kräver inte banken lika hög ränta. Därför blir det också ett billigt och bra lån med låg ränta. Vanligtvis kan man låna upp till 80 % av bostadens värde. Det innebär att man själv måste betala ungefär 20 % i handpenning om vid köp av en bostad.

Själva handpenningen sparar många ofta ihop. Däremot finns det idag möjlighet till andra lån för att kunna betala handpenningen. Det kan till exempel vara ett vanligt privatlån, men det är i regel inte lika billiga som hypotekslån. Man bör ser över sin ekonomi ordentligt innan man lånar till handpenning.

Fördelar med hypotekspension

 • Möjlighet att låna höga belopp till låg ränta, pga lån med säkerhet.
 • Man får en lång återbetalningstid, vilket ger dig lägre månadskostnader.
 • Använd lånet som du vill, så länge du sköter betalningarna.
 • Förhandla ränta och villkor med långivaren för att hitta bästa alternativet.

Nackdelar och risker med hypotekslån

 • Risk att förlora panten (bostaden) om man inte kan betala tillbaka lånet.
 • Kontantinsats på minst 15 – 30 % krävs beroende på pantens värde.
 • Man måste betala både amortering och ränta varje månad.
 • Lagstadgade krav på amortering måste följas, de varierar beroende på belåningsgrad och inkomst.

Varning för hypotekslån – varför?

Man måste vara försiktig med alla typer av lån man tar, även hypotekslån. Till exempel är det, som vi tidigare nämnde, en stor förlust att bli av med en bostad om man inte kan betala tillbaka lånet i tid.

En annan anledning till varför det finns varningar för hypotekslån är att räntan kan vara mycket högre än för vanliga banklån.

Det värsta är oseriösa låneförmedlare som lockar pensionärer och andra med låg inkomst att ta ut hypotekslån. Sedan övertalar de att man ska investera pengarna i försäkringar eller andra produkter på finansmarknaden. Dessa produkter har ofta höga avgifter och osäkra avkastningar, vilket gör att låntagaren kan hamna i en skuldfälla.

Vanliga frågor

» Vad är skillnaden på hypotekslån och hypotekspension?

För hypotekslånet sätter du ofta din bostad som säkerhet. Hypotekspension fungerar efter samma princip men har ofta 60 år som lägsta ålder.

» Kan jag uppge annat än min bostad som säkerhet för hypotekslånet?

I princip ja. Men ofta är bostaden en förutsättning för ett hypotekslån.

» Ställs det krav på vad jag får göra med mitt hypotekslån?

Nej, du är helt fri att använda pengarna hur du själv önskar.

Uppdaterad: 28 februari 2024