Trygghetsförsäkring (e-trygghetsförsäkring, e trygghet) är en typ av försäkring som ger dig ekonomiskt stöd om du drabbas av något oväntat som påverkar din inkomst eller dina kostnader. Till exempel om du blir sjuk, skadad, arbetslös eller behöver ta hand om en anhörig. Trygghetsförsäkring kan täcka upp för olika typer av utgifter, som lån, hyra, räkningar eller barnomsorg.
Det kan vara svårt att spara tillräckligt mycket pengar för att klara sig vid en kris. Samtidigt kan det också vara jobbigt att behöva låna pengar av andra. Med en ekonomisk trygghetsförsäkring får man en ersättning varje månad som man kan använda till det man behöver.
Båda försäkringarna kan ge dig en extra ekonomisk trygghet i livet vid oförutsedda händelser, men de har olika villkor och premiekostnader. Du kan välja att teckna båda försäkringarna eller bara en av dem, beroende på vad som passar dig bäst. Skillnaden mellan låneskydd och trygghetsförsäkring är att:
Låneskydd är en försäkring som är direkt kopplad till ett specifikt lån. Den täcker kostnaderna för ränta och amortering om du inte kan betala på grund av sjukdom, olycka eller arbetslöshet. Låneskyddet betalas ut till långivaren och inte till dig som låntagare.
Trygghetsförsäkring är en försäkring som är kopplad till dig som person. Den ger dig en ersättning direkt till bankkontot om du drabbas av något som påverkar din inkomst eller dina kostnader. Trygghetsförsäkringen har ingen koppling till ett eventuellt lån och du kan använda pengarna till det du behöver.
Trygghetsförsäkring fungerar så att man betalar en premie varje månad för att vara försäkrad. Premien beror på hur stor ersättning man vill ha och vilka händelser man vill försäkra sig mot. Om man sedan drabbas av något som omfattas av försäkringen, till exempel sjukdom eller arbetslöshet, så ansöker man om ersättning hos sitt försäkringsbolag. Ersättningen betalas ut skattefritt upp till ett visst antal månader, beroende på villkoren i försäkringen.
Det finns olika typer av ekonomisk trygghetsförsäkring beroende på vad man vill skydda sig mot och vilken situation man befinner sig i. Här är några exempel:
För att välja rätt e trygghet bör man tänka på vad man vill försäkra sig mot, hur stor ersättning man behöver och hur mycket premie man kan betala. Man bör också jämföra olika försäkringsbolag och läsa igenom villkoren noggrant innan man tecknar en försäkring. Det kan vara bra att ta hjälp av en oberoende rådgivare eller en jämförelsetjänst på nätet för att hitta det bästa alternativet för ens situation.
Källa: Riksdagen.se – Införande av en trygghetsförsäkring för kollektivanställda
Stefan har haft ett brinnande intresse för frågor som rör privatekonomi så länge han kan minnas. Detta kombinerat med en akademisk bakgrund inom både ekonomi och humaniora samt mångårig erfarenhet inom den privata sektorn gör att uppdraget som analytiker och skribent passar som handen i handsken.
Idag är Stefan en av de främsta skribenterna och analytikerna på Kredity som hjälper dig att navigera bland lånen med hjälp av hans recensioner, guider och jämförande artiklar.