Ränteavdrag på bolån

Vad är ränteavdrag på bolån?

När du deklarerar har du möjlighet att göra en skattereduktion på ditt bolån. Det kallas för ränteavdrag och innebär att du får dra av en del av räntan du betalar för lånet. För de första 100 000 kronorna i räntekostnader får du dra av 30 procent, medan du för allt över den summan får dra av 21 procent. Detta gäller inte bara för bolån, utan även för de flesta andra privata lån som till exempel billån. Dock kan du inte göra ränteavdrag på studielån.

För att få ränteavdrag på ditt bolån behöver du uppfylla några grundläggande kriterier:

Hur man ansöker om ränteavdraget

Ränteavdraget får du automatiskt om du uppfyller kraven, så du behöver inte ansöka om det. Varje år rapporterar din bank eller långivare till Skatteverket hur mycket ränta du har betalat för ditt lån. Därför är ditt räntebelopp redan ifyllt i deklarationen. Det enda du behöver göra är att kontrollera att allt stämmer och sedan godkänna deklarationen som vanligt. Efter det kommer ränteavdraget att dras av från skatten automatiskt.

Ränteavdraget betalas ut en gång per år, oftast i juni eller augusti. Om du vill få ränteavdraget utbetalt tidigare kan du ansöka om skattejämkning hos Skatteverket.

Skattejämkning vid ränteavdrag på bolån

Skattejämkning vid ränteavdrag på bolån är när du ansöker om att ändra din preliminära skatt så att den blir lägre på grund av dina räntekostnader för bolånet. Det innebär att du får tillbaka en del av räntan på bolånet varje månad i stället för en gång per år i samband med skatteåterbäringen. Det kan vara bra om du har hög bolåneränta och vill sänka din månadskostnad. För att skattejämka fyller du i en blankett på Skatteverkets hemsida och lämnar in den till din arbetsgivare. Du kan jämka flera gånger om dina förutsättningar ändras.

Räkna ut ränteavdrag på bolån

Ett exempel på räntekostnader upp till 100 000 kr är:

Du har ett bolån på 2 miljoner kronor med en ränta på 2% per år. Det innebär att du betalar 40 000 kronor i ränta under ett år. Du får göra avdrag med 30% av dina räntekostnader, vilket blir 12 000 kronor. Det betyder att du får tillbaka 12 000 kronor i skatteåterbäring.

Ett exempel på räntekostnader över 100 000 kr är:

Du har ett bolån på 5 miljoner kronor med en ränta på 3% per år. Det innebär att du betalar 150 000 kronor i ränta under ett år. Du får göra avdrag med 30% av de första 100 000 kronorna i räntekostnader, vilket blir 30 000 kronor. Sedan får du göra avdrag med 21% av de resterande 50 000 kronorna i räntekostnader, vilket blir 10 500 kronor. Det betyder att du får tillbaka totalt 40 500 kronor i skatteåterbäring.

Hur fördelar man ränteavdrag mellan sambor

Om du och din sambo är betalningsansvariga för ett gemensamt lån fördelas ränteavdraget automatiskt lika mellan er. Det gäller även om ni betalar olika mycket på lånet. Om ni vill dela ränteavdraget på ett annat sätt kan ni ändra de förifyllda beloppen i deklarationen. Det gör ni under punkt 8.1 i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 eller på pappersblanketten.

Tänk på att ni båda måste ändra det förifyllda beloppet på era deklarationer även om det nya beloppet är noll för någon av er. Ni kan också meddela banken hur ni vill dela ränteavdraget så att de rapporterar det till Skatteverket.

Kan ränteavdraget försvinna?

Det är en politisk fråga om ränteavdraget ska finnas kvar eller inte. Det finns olika åsikter om ränteavdragets effekter på ekonomin, bostadsmarknaden och miljön. Vissa menar att man bör avskaffa ränteavdraget helt eller delvis för att minska skuldsättningen, öka skatteintäkterna och stimulera sparande. Andra menar att man bör behålla ränteavdraget eller höja det för att underlätta för bostadsköpare, öka konsumtionen och stödja tillväxten. Det finns inga konkreta planer på att avskaffa ränteavdraget i nuläget, men det kan ändras i framtiden beroende på den politiska situationen.

Relaterade artiklar

Uppdaterad: 2 december 2023