Löneutmätning

Vad är löneutmätning?

Löneutmätning

Löneutmätning är ett sätt att betala av sina skulder om man inte kan göra det själv. Det innebär att Kronofogden tar en del av ens lön varje månad och skickar den till den som man är skyldig pengar till. Man får inte bestämma själv hur mycket som ska utmätas, utan det beror på hur stor ens skuld är och hur mycket man behöver för att leva.

Förbehållsbelopp – Det man får behålla vid en löneutmätning

Förbehållsbelopp är det belopp som man alltid har rätt att behålla i en löneutmätning. Det ska räcka till ens försörjning och nödvändiga utgifter. Förbehållsbeloppet består av två delar:

Förbehållsbeloppet kan också ökas med vissa tillägg för extra kostnader som man har, till exempel medicin, läkarbesök, barnomsorg eller umgänge med barn.

Exempel

Här är ett exempel på hur en löneutmätning kan se ut för en person som har en skuld på 100 000 kronor och en månadslön på 25 000 kronor före skatt.

InkomstUtgiftFörbehållsbeloppUtmätt belopp
25 000 kr
-5 000 krBoendekostnad
-5 717 krNormalbelopp
-500 krTillägg för medicin
-1 000 krTillägg för barnomsorg
-12 217 krTotalt förbehållsbelopp
12 783 kr

I det här exemplet får personen behålla 12 217 kronor av sin lön och resten, 12 783 kronor, går till att betala av skulden. Löneutmätningen fortsätter tills skulden är betald eller personen får en annan inkomst som inte kan utmätas.

Räkna ut ditt förehållsbelopp här på Kronofogdemyndighetens webbplats.

Hej igen. Löneutmätning har både fördelar och nackdelar för både den som har skulder och den som har krav. Här är några av dem:

Fördelar och nackdelar med löneutmätning

Hur gör man för att slippa löneutmätning?

Här är några tips på hur du kan slippa utmäta lön:

Källa: Kronofogden – Hur fungerar löneutmätning?

Uppdaterad: 2 december 2023