Låneskydd - Skydda dig med en låneförsäkring

Vad är låneskydd?

Låneskydd

Låneskydd är med andra ord en låneförsäkring som du kan teckna när du till exempel ska ta ett privatlån eller bolån. Syftet med låneskyddet är att ge dig ekonomisk trygghet om du hamnar i en situation där du inte kan betala tillbaka lånet på grund av arbetslöshet, sjukdom eller dödsfall. I den här texten berättar vi mer om vad låneskydd är, hur det fungerar och vad du bör tänka på innan du köper det.

Vad är fördelarna med låneskydd?

Om du har ett låneskydd kan du få ersättning från försäkringen om något av följande inträffar:

Ersättningen från låneförsäkringen kan antingen betalas ut till dig som en månadsvis summa som motsvarar en del av din lånekostnad, eller till dina efterlevande som ett engångsbelopp som täcker hela eller en del av ditt lån. Det beror på vilken typ av låneskydd du har valt och vilka villkor som gäller.

Hur tecknar man en låneförsäkring?

Du kan oftast teckna en låneförsäkring när du ansöker om ett lån hos en bank eller en annan långivare. Det finns också möjlighet att köpa ett låneskydd i efterhand om du redan har ett lån. Låneskyddet är oftast kopplat till ett specifikt lån, men det kan också finnas låneförsäkring som gäller för flera lån hos samma långivare.

För att kunna teckna ett låneskydd måste du uppfylla vissa krav, till exempel:

Du kan inte teckna en låneförsäkring om du vet att du kommer att bli arbetslös eller sjukskriven inom en snar framtid, eller om du lider av en allvarlig eller kronisk sjukdom som kan påverka din arbetsförmåga.

Hur mycket kostar ett låneskydd?

Priset för ett låneskydd beror på flera faktorer, bland annat:

Du betalar premien för låneskyddet antingen varje månad tillsammans med din lånebetalning, eller som en engångssumma när du tecknar försäkringen. Premien kan variera mellan olika långivare och försäkringsbolag, så det kan vara bra att jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig.

Vad ska man tänka på innan man köper ett låneskydd?

Ett låneskydd kan vara bra att ha om du vill känna dig trygg med att kunna betala ditt lån även om något oförutsett händer. Men det finns också några saker som du bör tänka på innan du köper en låneförsäkring, till exempel:

Exempel på privatlån som erbjuder låneskydd

Här nedan finns det fyra långivare som erbjuder sina kunder att teckna en låneförsäkring. Genom att använda låneförmedlaren Lendo har man möjlighet att ansöka om ett lån hos samtliga aktörer med endast en kreditupplysning hos UC AB.

Uppdaterad: 26 november 2023