Kronofogden

Skriven av: Stefan Persson Granskad av: Jessica Lind Uppdaterad: 2023/12/02 Innehåller annonslänkar
Annonsupplysning
Kredity.se är en fristående jämförelsesajt för finansiella tjänster. Vi använder oss av affiliatelänkar, vilket innebär att vi får ersättning från flertalet av våra partners. Vårt redaktionella arbete är oberoende och påverkas inte av externa aktörer.

Vad är Kronofogden?

Kronofogden

Kronofogden är en myndighet som hjälper till att driva in skulder, sälja utmätt egendom och ge skuldsanering. Kronofogden har också ett uppdrag att förebygga ekonomiska problem och ge information om privatekonomi.

Om du har frågor om dina skulder eller vill ansöka om Kronofogdens hjälp kan du kontakta deras kundservice eller använda deras e-tjänster. Du kan också se aktuella och avslutade auktioner av utmätt egendom på deras Auktionstorget.

Kontaktuppgifter till Kronofogden

Här är en tabell med kontaktinformation till Kronofogden. Förutom dessa kanaler kan du även skicka blanketter till dem via hemsidan.

BesöksadressTelefonEmailSocial media
Esplanaden 1, 172 67 Sundbyberg077-173 73 00kontakt@kronofogden.seFacebook: Kronofogden
Twitter: @kronofogden
Instagram: @kronofogden YouTube: Kronofogden
Tabell 1. Kontaktuppgifter till Kronofogden

Telefonsupporten har öppet 08.00-16.00 måndag till fredag. Ringer du från utlandet ska du istället ringa +46856485150.

Kronofogden i siffror

Statistik för skuldsatta personer i Sverige hos Kronofogden 2022.

Detta händer om du inte betalar dina skulder

Om du inte betalar dina skulder i tid kan det få både ekonomiska och personliga konsekvenser. Det kan handla om till exempel påminnelseavgifter, inkassoavgifter och ränta på dina skulder. Detta kan i sin tur innebära att det i framtiden kan bli svårare att både köpa saker på avbetalning, hyra bostad eller låna pengar. Även om ett fåtal långivare kan ha olika lösningar på lån med skuld hos Kronofogden.

Om du inte betalar trots påminnelser och inkasso kan dina skulder hamna hos Kronofogden som kan utmäta din lön eller din egendom. Innan det går så långt bör du istället själv kontakta Kronofogdemyndigheten eller söka budget- och skuldrådgivning. I vissa fall finns det även möjlighet till skuldsanering.

Några av de personliga konsekvenserna är att du kan må dåligt psykiskt och fysiskt av stress och oro över din ekonomi. Du kan också få problem i dina relationer med familj och vänner om du har skulder till dem eller behöver låna pengar av dem.

Utmäta lön eller egendom – vad innebär det?

När Kronofogden utmäter egendom innebär det att de tar något som du eller ditt företag äger i anspråk för att betala din skuld. Det kan vara kontanter, pengar på banken, aktier, skatteåterbäring eller lön. Det kan också vara saker som du äger, till exempel en bil, en bostad eller inventarier. Kronofogden säljer sedan det de har utmätt på auktion eller via anbud och skickar pengarna till dem du är skyldig pengar.

Kronofogdemyndigheten följer en viss ordning när de utmäter egendom och försöker alltid utmäta det som är av minst skada för dig eller ditt företag. Det finns också vissa saker som Kronofogden inte får utmäta, till exempel beneficieegendom som är nödvändig för ditt livsuppehälle.

Möjlighet till skuldsanering

Skuldsanering är en möjlighet för dig som har skulder du inte kan betala på egen hand under överskådlig tid. Det innebär att du betalar en del av dina skulder under några år och sedan blir skuldfri. För att få skuldsanering måste du uppfylla vissa villkor och ansöka hos Kronofogden.

Du kan testa om du kan få skuldsanering med Kronofogdens skuldsaneringstest. Skuldsanering är inte en lösning på tillfälliga betalningsproblem och du måste ha gjort ansträngningar för att lösa din situation innan du ansöker.

Ta reda på om du har skuld hos Kronofogden

Du kan se dina skulder hos Kronofogden genom att logga in på deras e-tjänst Mina skulder som du hittar på Mina sidor. Där kan du se dina aktuella och avslutade skulder, få information om varje enskild skuld, se tidigare betalningar och betala med Swish.

Du kan också använda ett prognosverktyg för att se hur dina skulder kan utvecklas under en tioårsperiod. För att logga in på Mina sidor behöver du en elektronisk legitimation som BankID eller Freja E-id+.

Skillnad på A-mål och E-mål

A-mål och E-mål är olika typer av skulder som Kronofogden hanterar. A-mål står för allmänna mål och avser skulder till stat och kommun, till exempel skatter, böter och studiemedel. E-mål står för enskilda mål och avser skulder till privatpersoner och företag, till exempel fakturor, banklån och hyror.