Kreditengagemang

Vad är kreditengagemang?

Kreditengagemang

Kreditengagemang är ett samlingsnamn för de lån och krediter som du har eller har haft under de senaste 12 månaderna. Det kan till exempel vara blancolån, borgenslån, avbetalningslån, kontokrediter eller bolån. Dina kreditengagemang visas i din kreditupplysning och påverkar din kreditvärdighet.

Ditt kreditengagemang i kreditregistret

Dina kreditengagemang registreras hos UCs kreditregister om du har lånat pengar från en bank eller ett kreditmarknadsbolag (finansbolag) som rapporterar till UC. Då kan du se både dina utnyttjade och beviljade krediter samt antalet krediter och kreditgivare. Om du har lånat pengar från en långivare som inte rapporterar till UC syns inte dina kreditengagemang hos UC, men de kan synas hos andra kreditupplysningsföretag.

Kan påverka din kreditvärdighet

Det är bra att ha koll på dina kreditengagemang eftersom de visar hur mycket du har lånat och hur mycket du kan låna i framtiden. Om du har många eller stora kreditengagemang kan det sänka din kreditvärdighet och göra det svårare att få lån med bra ränta.

Minska ditt kreditengagemang

Det finns två huvudsakliga sätt att minska dina kreditengagemang: att betala av dina lån eller att samla dina lån.

Att betala av dina lån innebär att du amorterar på dina skulder och minskar din totala skuldbörda. Det kan du göra genom att följa din återbetalningsplan eller betala extra när du har möjlighet. Du kan också försöka förhandla om en lägre ränta med din långivare, vilket kan minska dina lånekostnader och göra det lättare att betala av dina lån. Det innebär också att du kan ha mer pengar över varje månad.

Att samla dina lån innebär att du tar ett nytt större lån som täcker alla dina befintliga lån och krediter. Då får du bara en långivare, en ränta och en faktura att hålla reda på. Om du kan få ett samlingslån med lägre ränta än dina nuvarande lån kan du också spara pengar på lånekostnaderna och betala av ditt lån snabbare.

Uppdaterad: 2 december 2023