Jämkning

Skattejämkning – vad är det och hur fungerar det?

Jämkning

Jämkning (skattejämkning) är ett sätt att anpassa din preliminära skatt under året så att den stämmer bättre överens med din slutliga skatt. Skattejämkning innebär att du ansöker om att ändra ditt skatteavdrag hos Skatteverket. Skatteavdraget är den summa som dras från din lön eller pension varje månad för att betala in skatt till staten.

Genom att jämka kan du undvika att betala för mycket eller för lite skatt under året. Om du betalar för mycket skatt får du tillbaka pengarna som skatteåterbäring när du deklarerar. Om du betalar för lite skatt får du restskatt som du måste betala in när du deklarerar.

Varför ska man jämka?

Det finns flera anledningar till varför man kan behöva jämka sin skatt. Några vanliga situationer är:

Genom att jämka kan du få en mer jämn och rättvis beskattning under året. Du slipper också riskera att få en oväntad restskatt som kan påverka din ekonomi negativt. Dessutom kan du få mer pengar över varje månad som du kan använda till annat än att låna ut till staten.

Hur går det till att jämka?

För att jämka din skatt behöver du ansöka om det hos Skatteverket. Det kan du göra på flera sätt:

När du har fått ett beslut om jämkning ska du lämna det till din arbetsgivare eller utbetalare av lön eller pension. De är skyldiga att följa beslutet och dra rätt skatt från din utbetalning. Om du har flera arbetsgivare eller utbetalare måste du lämna ett beslut till var och en av dem. Om du har ansökt om jämkning för nästa år får du ett beslut i december om du har en digital brevlåda, annars i januari.

Du kan alltid ansöka om en ny jämkning om dina inkomster eller avdrag ändras under året. Då får du ett nytt beslut som gäller från nästa utbetalningstillfälle. Om du inte längre behöver jämka kan du avsluta din jämkning via e-tjänsten eller genom att kontakta Skatteverket.

Fördelar med jämkning

Jämkning har flera fördelar för dig som skattebetalare. Några av dem är att du:

Nackdelar med jämkning

Jämkning har inte många nackdelar, men det finns några saker som kan vara bra att tänka på:

Uppdaterad: 2 december 2023