Betalningsföreläggande

Vad är betalningsföreläggande?

Betalningsföreläggande

Ett betalningsföreläggande är ett brev som du kan få från Kronofogden om du har en obetald skuld eller ett lån som du inte har betalat tillbaka. Det är den som du är skyldig pengar till som kan ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden för att få sitt krav fastställt. Det betyder att Kronofogden har granskat kravet och anser att det är giltigt och att du måste betala det.

Processen för betalningsföreläggande

Innan du får ett betalningsföreläggande har du oftast fått påminnelser och inkassokrav från den som du är skyldig pengar till eller från ett inkassobolag som de har anlitat.

Om du inte har betalat efter det så kan de ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Då får du ett brev från Kronofogden där det står hur mycket du ska betala, till vem och när. Du måste svara på brevet inom 10 dagar och bekräfta att du har fått det, annars kan du få en extra avgift.

Bestrid felaktiga betalningskrav

Du kan också välja att bestrida kravet om du tycker att det är felaktigt eller orimligt. Då måste du skriva varför du bestrider det och skicka tillbaka brevet till Kronofogden. Om du bestrider kravet så kan den som vill ha pengar av dig välja att gå vidare till tingsrätten för att få en dom som bevisar att du är skyldig pengarna.

Vad händer om du inte betalar eller bestrider?

Om du inte betalar eller bestrider kravet inom 10 dagar så blir det ett så kallat utslag. Det innebär att Kronofogden har fastställt skulden och att den som vill ha pengar av dig kan begära hjälp av Kronofogden för att driva in skulden genom en handräckning. Då kan Kronofogden till exempel ta pengar direkt från din lön, din pension eller ditt konto, eller ta dina saker och sälja dem för att täcka skulden. Ett utslag påverkar också din kreditvärdighet negativt och gör det svårare för dig att låna pengar i framtiden.

Hur kan du undvika ett betalningsföreläggande?

Det bästa sättet att undvika ett betalningsföreläggande är att betala dina räkningar i tid eller kontakta den som du är skyldig pengar till om du har problem med att betala. Du kan också försöka komma överens om en avbetalningsplan eller en uppskov med betalningen.

När du redan fått brev från Kronofogden

Om du redan har fått ett betalningsföreläggande så kan du fortfarande försöka lösa skulden genom att betala hela beloppet eller komma överens om en delbetalning med den som vill ha pengar av dig. Om du gör det innan det blir ett utslag så slipper du extra avgifter och konsekvenser för din kreditvärdighet.

Hur mycket kostar det att ansöka om ett betalningsföreläggande?

Det kostar 300 kronor att ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Du kan begära tillbaka den kostnaden i din ansökan om du får rätt. Du kan också begära ersättning för eget arbete eller ombud, normalt 380 kronor. Så totalt kan du kräva 680 kronor i samband med betalningsföreläggande.

Källa: Du vill få betalt | Kronofogden

Uppdaterad: 2 december 2023